Kenya håller andan i väntan på valresultat

UTRIKES

Kenya. Kenyas oppositionella allians hävdar att det finns bevis för att Raila Odinga vann valet och kräver att han utnämns till president. Landets valkommission avfärdar å sin sida fuskanklagelsen som "löjeväckande".

Nu håller landet andan i väntan på det slutliga valresultatet.

– Vi kräver att ordföranden i IEBC (valkommissionen) offentliggör resultaten skyndsamt och förklarar Raila Amolo Odinga som den rättmätigt valda presidenten i republiken Kenya, säger alliansens ledare Masalia Mudavadi.

Mudavadi påstår att "hemliga källor" inom valkommissionen har avslöjat det "riktiga resultatet".

Odingas läger hävdar att hackare tagit sig in i valkommissionens databas och ändrat inrapporterade siffror från vallokaler. Valmyndigheten i Kenya bekräftar visserligen att den utsatts för ett hackningsförsök, men hävdar att attacken misslyckats.

– Ett hackningsförsök gjordes men lyckades inte, sade valkommissionens ordförande Wafula Chebukati vid en presskonferens.

Manar till lugn

Efter fuskanklagelserna utbröt spridda protester som hittills resulterat i minst fyra döda. Våldsamheterna fick många att befara en upprepning av situationen 2007, då minst 1 200 människor miste livet efter ett omtvistat val.

De omkring 400 internationella observatörer som varit på plats i Kenya bedömer dock att tisdagens val i stort gått rätt till. Chefen för EU:s valobservatörsmission, Marietje Schaake, uppger att man varken sett tecken på manipulering av röstningsprocessen på central eller lokal nivå.

USA:s tidigare utrikesminister John Kerry, som leder ett lag av oberoende observatörer från amerikanska Carter Centre, manar till lugn.

– Vi anser att IEBC implementerade en transparent process för röstning, räkning, rapportering och valteknik, som sammantaget ger stor trovärdighet och ansvarsfullhet, säger Kerry.

Fjärde försöket

Opinionsmätningar hade pekat på att valet skulle bli mycket jämnt mellan Odinga och Uhuru Kenyatta, ledarna för Kenyas två tongivande politiska dynastier. Men när röster från 99 procent av vallokalerna rapporterats in hade Kenyatta fått 54,2 procent mot 44,9 för Odinga, enligt de officiella siffrorna.

Valet är 72-årige Odingas fjärde försök att vinna presidentposten. Han hävdar att den 55-årige konkurrenten Kenyatta fuskade sig till segern i det senaste valet 2013.

Det slutliga valresultatet kommer att fastställas tidigast på fredag, då resultat från samtliga vallokaler väntas ha kommit in för granskning.

FAKTA

Valet i Kenya

Kenyanerna gick på tisdagen till valurnorna för att välja president, parlamentsledamöter och lokala företrädare. Valkampanjen har präglats av stundtals hätsk retorik.

Kampen står mellan den sittande presidenten Uhuru Kenyatta, i spetsen för partikoalitionen Jubileumspartiet, och Raila Odinga som leder Nationella superalliansen.

Det finns inga större ideologiska skillnader mellan partierna. För många kenyaner är det etnicitet som styr när de röstar.

Missnöje över stigande matpriser och ökade levnadsomkostnader överlag har varit viktiga valfrågor.

Det självständiga Kenya var länge förskonat från allvarliga etniska konflikter, men motsättningar har på senare år urartat i våld.

Källa: Utrikespolitiska institutet

TT-AFP-Reuters