Allt fler européer sura på turister

UTRIKES

Europa. De smutsar ner, skränar och sliter på kulturarv. Boende på flera platser i bland annat Spanien, Italien och Kroatien har fått nog av turister och protesterar högljutt.

Men i Sverige märks inga sådana tendenser, enligt besöksorganisationen Visit Stockholm.

En varm julidag i den italienska kulturpärlan Venedig: 2 000 ilskna innerstadsbor går på kajer och gator och skriker ut sin ilska mot turisterna.

"Jag ger mig inte i väg, jag stannar", står det på venetiansk dialekt på ett av alla de plakat som hålls upp.

De som protesterar anser att det är turisternas fel att hyrorna stiger i den historiska lagun-staden. Och de är arga på de enorma kryssningsfartyg som lägger till nära stadskärnan och släpper ut föroreningar, skriver tidningen The Guardian.

Venedig, med cirka 55 000 invånare, tar emot över 20 miljoner besökare om året.

Mer hållbar

I en värld av lågprisflyg och delningsekonomi är Venedigborna inte ensamma. Liknande demonstrationer har ägt rum i Barcelona, i San Sebastián och på Mallorca i Spanien samt i Dubrovnik i Kroatien. Ön Hvar i den kroatiska skärgården, känd som ett party-mecka, förbjöd nyligen personer att gå utan tröja i stadsmiljö samt att äta och dricka på offentlig plats.

Men frågan är komplex. På flera av de platser där protester äger rum är ekonomin helt beroende av turismen. FN:s turistorgan UNWTO uppmanar därför lokala myndigheter att agera för att göra turismen mer hållbar - bland annat genom att uppmuntra besökare att bege sig bortom de vanliga dragplåstren och att förlänga turismsäsongen.

– Att försäkra sig om att turismen berikar både besökare och värd ställer krav på regler för hållbar turism, konstaterar UNWTO:s generalsekreterare Taleb Rifai för The Guardian och lägger till att det starka motståndet mot turism som blossat upp är "mycket allvarligt".

"Ingen proteströrelse"

Enligt Thomas Andersson, vd på Visit Stockholm, finns det dock ingen blågul irritation gentemot turister.

– Nej. Här finns ingen proteströrelse, säger han.

– Och när jag pratar med mina kollegor i Malmö och Göteborg så är det här inte ens en fråga vi diskuterar, även om vi så klart noterar det som sker i Amsterdam, Barcelona, Venedig och på andra platser.

Sverige har tvärtom möjlighet att ta emot fler besökare, även om det är viktigt att näringen växer på ett hållbart sätt, poängterar Andersson.

– Stockholm kan ta emot fler turister utan att det skapar trängsel som på många andra platser i Europa. Turism skapar en herrans massa jobb och inkomster, det ska man komma ihåg, säger han.

FAKTA

Turism till Sverige

De internationella besökarna till Stockholm var 12 procent fler i juni i år än under juni 2016. Utländska gäster stod för 45 procent av de totalt 1,3 miljoner övernattningarna i huvudstaden under juni, vilket är den högsta andelen någonsin en junimånad, enligt statistik från Visit Stockholm.

Under det första halvåret 2017 ökade de internationella besökarna till Stockholm med 10 procent. Ökningen var störst bland resenärer från Kina, USA, Italien och Tyskland.

Att döma av utländska resenärers internetsökningar ökar också intresset för Sverige i stort. Under fjolåret gjordes 11 procent fler sökningar på Sverige som resmål än året innan. Bland de totalt 3,4 miljoner sökningarna toppade sådana som handlade om naturupplevelser, främst ishotell och norrsken, enligt en rapport som Visit Sweden låtit göra.

Källor: Visit Stockholm och Visit Sweden

TT

ARTIKELN HANDLAR OM