Iran splittrat kring förbud mot zumba

UTRIKES

Iran. Sprickan mellan den religiösa eliten och den växande medelklassen i Iran blir allt djupare. Ett förbud mot den populära träningsformen zumba har fått hälsomedvetna kvinnor att ilskna till.

Häromdagen greps sex personer för att ha lärt ut zumba - en dansklass som är populär världen över och som förbjöds i Iran i juni.

Myndigheterna anklagar de gripna, fyra män och två kvinnor, för att ha filmat "västerländska danser" och publicerat videoklippen i sociala medier. Kvinnorna anklagas också för att inte ha följt landets strikta lag som kräver att de ska bära hijab samt täcka håret ordentligt i offentligheten.

Kritiserat förbud

Beslutet att förbjuda zumba väckte stor uppmärksamhet och möttes av omfattande kritik. I Teheran och många andra stora städer strömmar kvinnor från alla delar av samhället till träningslokaler för att hänge sig åt de latinamerikanska rytmer som karaktäriserar den pulshöjande dansformen.

Men enligt myndigheterna är inte zumba förenligt med de lagar som styr Iran. Det finns också oro bland religiösa ledare över att iranska män ska depraveras om de tittar på inspelningar av zumbadansande kvinnor.

– Det är helt otroligt. Är myndigheterna oroade över en zumbapandemi? säger instruktören Sepideh Abozari till The Los Angeles Times.

Zumbaförbudet är bara ett av många exempel på de spänningar som råder mellan en medelklass i förändring och de styrande shiamuslimska krafterna som sedan den islamiska revolutionen 1979 försökt att hålla iranierna på den rätta vägen genom att införa hundratals lagar som reglerar vardagslivet.

Svårkontrollerad medelklass

Men det är svårt att kontrollera ett samhälle som sedan dess har genomgått en total förändring. Även om det händer att människor döms till böter eller spöstraff rycker många iranier på axlarna åt mycket av det som de religiösa ledarna ser som "synder" och anser att det borde vara upp till var och en att bestämma.

Många gym har till internationella medier sagt att de kommer att fortsätta med zumba, men under andra namn som mumba eller avancerad aerobics.

Nyligen greps också 64 "halvnakna" ungdomar för att ha dansat och druckit alkohol på en poolfest i Isfahanprovinsen. De anklagades också för att uppmuntra dekadens genom att publicera bilder från festen i sociala medier.

FAKTA

Iran

Iran är en teokrati, där islams lagar utgör grunden för lagstiftningen och domstolarna. Makten utgår från den högste andlige ledaren, sedan 1989 ayatolla Ali Khamenei. President och parlament är folkvalda, men prästerskapet har den yttersta makten.

De medborgerliga rättigheterna är starkt begränsade och brotten mot mänskliga rättigheter omfattande. Oppositionen tystas brutalt med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning.

Kvinnan anses underordnad mannen och har inte samma juridiska rättigheter.

Källa: Landguiden

TT