Ubåtsägare misstänks ha dödat svensk kvinna

UTRIKES

Danmark. En svensk journalist i 30-årsåldern saknas fortfarande efter att en ubåt sjunkit utanför Köpenhamn. Hon misstänks ha dödats av ubåtsägaren.

Han påstår att kvinnan släpptes av ubåten - men polisen har inte hittat några spår efter henne.

Ubåten rapporterades först försvunnen under natten och eftersöktes med stora resurser. När den hittades började farkosten plötsligt sjunka vid 11-tiden på fredagen. Den danske uppfinnaren och ubåtsägaren Peter Madsen, 46, beskrev själv att den sjönk på 30 sekunder.

Kristian Isbak styrde en av de båtar som hjälpte till i räddningsarbetet. Han fick syn på Madsen strax innan ubåten sjönk.

– Ägaren sitter och håller utkik från ubåtens torn. Vid ett tillfälle klättar han ned, och så kommer en luftström upp från ubåten. Sedan kommer ägaren upp i tornet igen och ubåten börjar sjunka, säger Kristian Isbak till Berlingske-Tidende.

Är nu misstänkt

Ubåtsägaren tog sig iland vid Dragør hamn, räddad av en annan förbipasserande motorbåt. Där togs han emot av polisen och sattes i en polisbil, men uppgavs då inte vara misstänkt för brott.

– Vi kan bara konstatera att när han kommer in till land säger han att hon inte är ombord. Han sade att journalisten släpptes av i land i Köpenhamn i går, säger Anders Damgaard, presstalesperson vid danska Försvaret, till TT.

Men den svenska kvinnan har inte gått att nå på telefon, sms eller något annat sätt. Madsen är nu misstänkt för dråp alternativt mord. Varför polisen fattat dessa misstankar är inget man vill gå in på.

När danska TV2 mötte Peter Madsen i hamnen efter att ubåten sjunkit berättade han om ett ventilfel på en ballasttank, och att situationen plötsligt blev allvarlig när han skulle försöka reparera den.

– Och då tog det ungefär 30 sekunder för Nautilus att sjunka, sade han till tv-kanalen.

Nekar till brott

Man vet ännu inte om kvinnan finns i ubåten, som ligger på sju meters djup i Køgebukten. Dykare har dykt vid platsen under dagen men inte kunnat gå in i vraket eftersom det inte ligger stabilt.

Antingen ska ubåten stabiliseras eller så ska den bärgas och bogseras till hamn, vilket kommer att ske under lördagen, enligt Köpenhamnspolisen.

Peter Madsen, som är anhållen, nekar till anklagelserna och hävdar fortfarande att han släppte av kvinnan vid 22.30-tiden på torsdagen nära spetsen på Refshaleøen i Köpenhamn. En bild publicerad av danska Ekstrabladet visar ubåten i hamnen vid 19.30-tiden. Ett vittne berättar om en kvinna som stod i tornet med en röd jacka.

Beslagtog datorer

Under fredagskvällen genomgick Madsen en rättsmedicinsk undersökning i Köpenhamn där man även tagit hans kläder i beslag, enligt Ekstrabladet. Polisen har också genomfört en husrannsakan i lokalerna där bedriver sin verksamhet och beslagtagit datorer, enligt Kvällsposten.

Under lördagen ska Madsen förhöras och beslut fattas om han ska häktas.

Den försvunna kvinnan är efterlyst av svensk polis men inget aktivt sökarbete pågår i Sverige.

– Det som har kunnat göras har redan gjorts. Vill dansk polis ha bistånd med något så hjälper vi såklart till, säger Calle Persson, polisens presstalesperson i region Syd.

Ubåten UC3 Nautilus, 18 meter lång och 40 ton tung, anmäldes saknad klockan 3.39 natten mot fredagen.

FAKTA

Peter Madsen

Peter Madsen, född 1971, är en dansk ingenjör och uppfinnare. Han har gjort sig känd för att bygga raketmotorer, utveckla raketbränsle och bygga ubåtar.

Förutom att han är medlem i flera raketföreningar har Peter Madsen varit med och grundat projektgruppen Copenhagen Suborbitals som arbetar för att skicka människor ut i rymden. Under många år specialiserade han sig på att bygga olika typer av raketmotorer.

Madsen har många gånger prisats för sitt arbete. 2011 nominerades Copenhagen Suborbitals till World Technology Award. 2012 fick projektgruppen den danska tidningen Politikens pris "Årets vision". Ytterligare två priser har tilldelas rymdprojektet. I oktober 2014 fick Peter Madsen utmärkelsen "Aldrig som de andra" för sitt arbete.

Den senaste och största ubåt som Madsen har byggt, UC3 Nautilus, är 17,8 meter lång och väger 40 ton - världens största hembyggda u-båt. Den kostade motsvarande 1,9 miljoner svenska kronor att bygga.

Källor: Dokumentären "Amatures in Space", Ingeniør med flera.

TT