Självmordsattack mot Hamas i Gaza

UTRIKES

Gaza. Den palestinska islamiströrelsen Hamas, som styr Gazaremsan, har utsatts för ett islamistiskt självmordsattentat - möjligen det första i sitt slag.

Självmordsbombaren sprängde sig nära gränsövergången från Gazaremsan till Egypten. Förutom gärningsmannen själv dödades en Hamasmedlem, medlem av rörelsens väpnade gren Izz al-Din al-Qassam. Flera av Hamas säkerhetsvakter skadades, enligt inrikesdepartementet i Gaza.

Hamasvakterna ska ha stoppat två personer som närmade sig gränsen inifrån Gaza, men en hann spränga sig. De båda tros ha varit anhängare till terrorgruppen Islamiska staten (IS), som även av Hamas betraktas som extremister

Hamas, som uttyds Islamiska motståndsrörelsen, har styrt Gaza i tio år och kritiseras av ännu mer radikala grupper som vill se hårdare palestinskt agerande gentemot Israel och strängare tillämpning av islamisk lag.

IS, som har sympatisörer i Sinai, bekämpas av regeringen på egyptiska sidan av gränsen. Hamas har nyligen skärpt sin bevakning av gränsen för att förbättra sina kontakter med Kairo.

Egypten - som har fred med Israel och inte vill äventyra den genom att göra det lättare att exempelvis föra in vapen i Gazaremsan - håller mestadels gränsen stängd. De senaste dagarna har dock passage över gränsen vid Rafah underlättats för pilgrimer på väg till årets vallfartshögtid i Mecka i Saudiarabien.

TT-AFP-AP

ARTIKELN HANDLAR OM