Bannon ser strategiskt på ilskan i USA

UTRIKES

USA. President Donald Trumps chefsstrateg Steve Bannon vill dra nytta av den upprörda stämningen efter våldet i Charlottesville. Om Demokraterna fokuserar på rasfrågan kan Vita huset pressa på med "ekonomisk nationalism" vilket han tror är en vinnande strategi, säger han till en tidsskrift.

Bannon kallar också extremhögern för "ett gäng clowner".

I USA svallar upprördheten efter att presidenten lagt skulden på "båda sidor" för det dödliga våldet vid en högerextrem manifestation i Virginia i helgen. Kritiken är inriktat på att Trump jämställer dem som protesterade mot rasism med dem som företräder rasism, vilket väckt ilska i många läger. Men Bannon verkar - ur ett strategiskt perspektiv - nöjd med de starka reaktionerna.

– Demokraterna, ju längre de pratar om identitet och politik (desto bättre), säger han i ett samtal med den liberala tidskriften The American Prospect.

– Jag vill att de ska prata om rasism varje dag. Om vänstern fokuserar på ras- och identitetsfrågan och vi fortsätter med ekonomisk nationalism så kan vi krossa Demokraterna.

Vilken riktning?

Erik Åsard, professor emeritus i nordamerikastudier vid Uppsala universitet, förklarar utspelet med att många kärnväljare inom både Republikanerna och Demokraterna är trötta på det som kallas identitetspolitik, som bland annat rör minoriteters ställning i USA.

– Bannon är inte dum. Han förstår att dra nytta av väljarmissnöjet och tror att Republikanerna kan tjäna på att erbjuda något eget. Men han verkar samtidigt underskatta rasfrågans sprängkraft i USA. Den stora frågan är vilken alternativ politik de tänker går in för, säger han till TT.

I samtalet med tidskriften talar Bannon, som beskrivit sig själv som "ekonomisk nationalist", om sin kamp för att få in "handelshökar" i Trumpstyret och hävdar att USA är i ekonomiskt krig med Kina. Åsard noterar att många amerikaner förvisso bryr sig om frågor som ekonomi och arbetslöshet, men att renodlad ekonomisk nationalism kan vara svår att förverkliga.

– Republikanerna har hittills knappt fått igenom någonting av sin politik trots att de kontrollerar både kongressen och Vita huset. Bland annat har de misslyckats med att riva upp expresident Obamas sjukförsäkringsreform.

Han läser Bannons uttalanden mer som att han försöker bygga upp modet internt i ett svårt läge med sviktande opinionssiffror.

Dystopisk värld

Den kontroversielle chefsstrategens avfärdande av högerextrema grupper som "clowner" och "förlorare" ger Åsard dock inte mycket för. Innan Bannon började jobba för Trump var han chef för nyhetssajten Breitbart, som han kallat en plattform för de så kallade alt-rightrörelserna. Det är ett paraplynamn för en skara högerextremistiska rörelser som håller teorier om vit överhöghet högt.

Bannon rapporteras tycka att Trumps pressträff i tisdags - då han i samma mening talade om "alt-right" och "alt-left" (ungefär högerextrema och vänsterextrema) - var en avgörande stund då Trump stod upp för "sitt folk" och vände globalisterna ryggen, skriver nyhetssajten Axios med hänvisning till källor. Det är i linje med företrädare för de så kallade alt-rightrörelserna som ofta hävdar att de "attackerats" av multikulturella och "politiskt korrekta" krafter.

Den Harvardutbildade tidigare filmproducenten Bannons ställning i Vita huset har ifrågasatts under flera månader. Men han har samtidigt stort inflytande över den dystopiska och isolationistiska världssyn som presidenten förmedlar. Bannon anses bland annat vara en av arkitekterna bakom Trumps kritiserade inreseförbud för människor från sex i huvudsak muslimska länder.

FAKTA

De högerextrema alt-right-rörelserna

De så kallade alt-rightrörelserna är en paraplybenämning på en skara högerextremistiska rörelser. Inom dessa finns antisemitiska, islamofobiska, kvinnofientliga och öppet rasistiska grupper. Gemensamt för dem är teorier om vit identitet och vit överhöghet. Det europeiska arvet understryks ofta.

Rörelsens anhängare ser det "politiskt korrekta" som sin främsta fiende och riktar stark kritik mot USA:s vänsterliberala. Men traditionella konservativa får också ris, de kallas "cuckservatives" en blandning av ordet cuckold, som kan översättas med bedragare, och konservativ.

Det är svårt att uppskatta hur många som bekänner sig till alt-right-rörelserna, en sammanfattning av bland annat mejllistor som gjordes i fjol landade på uppskattningsvis 25 000-30 000. Political Research Associates, en medborgarrättslig tankesmedja som forskar på högerextrema grupper, räknar antalet medlemmar i tiotusentals men uppskattar att grupperna har tyst stöd av hundratusentals.

Begreppet alt-right är en förkortning av The Alternative Right (den alternativa högern). Det myntades av ideologen Richard Spencer 2008. I en intervju med public servicekanalen NPR har Spencer sagt att hans mål är en framtida vit etnisk stat.

Källor: Southern Poverty Law Center, NPR, AFP, Hofstra University med flera

TT

ARTIKELN HANDLAR OM