Qatar välkomnar saudisk gränsöppning

UTRIKES

Qatar/Sverige. Saudiarabiens kung Salman har beordrat att gränsen mot Qatar ska öppnas igen för att tillåta pilgrimer att vallfärda till Mecka.

Qatars utrikesminister, på besök i Sverige, beskriver beslutet som ett steg mot en lösning på den långdragna konflikten.

– Det är ett steg framåt för att få bort den blockad som införts mot mitt land, sade Mohammed bin Abdulrahman Al Thani vid en presskonferens i Stockholm tillsammans med Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).

Al Thani beklagade samtidigt att Saudiarabien, som han ser det, gjort en politisk affär av den muslimska pilgrimsvandringen hajj. Den borde från början ha hållits utanför den diplomatiska krisen mellan Qatar och dess grannländer, menar han.

Gränsen mot Qatar har varit stängd sedan i början av juni. Då bröt Saudiarabien, Bahrain, Förenade arabemiraten och Egypten alla diplomatiska förbindelser med Qatar. Länderna anklagar emiratet för att stödja terrorism och ha alltför täta band till Saudiarabiens ärkefiende Iran, vilket Qatar förnekar.

Villiga att samarbeta

Efter påtryckningar har landet dock genomfört vissa åtgärder för att bland annat frysa terrorfinansiering.

TT: Kan Qatar göra något för att ta ytterligare ett steg till en lösning av krisen?

– Vi är villiga att adressera alla legitima frågor som samtliga av länderna bakom blockaden har. Vi anser dock fortfarande att det inte finns något på den nivån att det legitimerar de steg som tagits mot Qatar, säger Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, som kallar blockaden för olaglig.

Förutom att öppna gränsen för pilgrimer beordrade kung Salman att saudiskägda flygplan ska skickas till Doha för att ta med sig pilgrimer på hans bekostnad. Enligt den statliga saudiska tv-kanalen al-Arabiya anlände en första grupp vallfärdande qatarier redan under torsdagen.

Oro över säkerhet

Gesten från Saudiarabien kom efter att kungadömets kronprins Mohammed bin Salman träffat ett qatariskt sändebud, i det första högnivåmötet mellan länderna sedan krisen bröt ut.

Doha är dock fortsatt oroat över hur de qatariska pilgrimerna kommer att behandlas under hajj.

– Vi hoppas att de saudiska myndigheterna samarbetar med våra myndigheter för att garantera säkerheten för qatarierna, säger Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

På dagordningen för mötet med Wallström stod även situationen i Mellanöstern i allmänhet och konflikterna i Syrien och Jemen i synnerhet.

Utrikesministrarna diskuterade även Sveriges och Qatars bilaterala relation, som Wallström vill fördjupa.

– Qatar är också ett av Sveriges prioriterade länder för handel och investeringar, säger hon.

FAKTA

Qatar

Stat och emirat på Arabiska halvöns östkust, med landgräns mot Saudiarabien i söder och 2,5 miljoner invånare. Huvudstaden Doha har drygt 500 000 invånare.

Statsöverhuvud är emiren Tamim bin Hamad Al Thani, som har all makt. Politiska partier är förbjudna och det finns inget parlament. Oljeproduktion står för en stor del av landets BNP.

Statsreligion är islam. Den dominerande inriktningen är en strikt, sunnimuslimsk tolkning av islam som kallas wahhabism.

Andelen shiamuslimer beräknas till mellan 5 och 15 procent.

Källa: Nationalencyklopedin

TT

ARTIKELN HANDLAR OM