Terrorexpert: "Det har funnits en hotbild"

UTRIKES

Spanien. Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid Försvarshögskolan, med anledning av ett fordon kört in i människor på turiststråket Las Ramblas i Barcelona.

– Det är fullt naturligt att polisen utreder det som ett terrorbrott, säger han.

Även om man behöver avvakta innan det går att fastslå att dådet har terroranknytning, finns det mycket som tyder på det, anser han. Särskilt som dådet inträffade på Las Ramblas.

Myndigheterna har varnat

– Det är en av de mest välkända platserna i Europa. Det påminner om valet av plats i Berlin, Nice, London och Stockholm, säger han.

Spanien utsattes ett blodigt terrordåd 2004 då 191 människor dödades vid ett bombattentat mot Madrids centralstation. De spanska myndigheterna har också varnat för jihadistiska terrordåd sedan en lång tid tillbaka.

– De har rullat upp en del konspirationer och försök. Men det har kommit i skuggan av händelserna i Frankrike, England och Sverige, säger Hans Brun.

Terrorexpert Magnus Ranstorp säger till TT att mycket talar för att Barcelona drabbats av ett terrordåd.

Inte förvånad

– Tillvägagångssättet är ju bekant från det som skett i övriga Europa, men det är väldigt svårt att säga innan vi vet de exakta detaljerna om förövarna. Men om det skulle vara det så är ju Spanien en ganska aktiv plats på så sätt att man haft 200 aktiva jihadister som dömts för olika typer av terrorbrott, främst i Barcelona och Madrid. Epicentret ligger i den spanska enklaven Ceuta och Melilla i Nordafrika, säger han.

Ranstorp är inte speciellt förvånad att Barcelona var målet den här gången.

– Det intressanta är ju att spanska myndigheter har rätt bra koll på jihadister, omfånget är inte lika stort som i till exempel Frankrike. Men här har de gjort en miss, det är lite förvånande.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM