Polisen: Dådet i Barcelona en terrorattack

UTRIKES

Spanien. Minst 13 människor dödades i Barcelona när en skåpbil rammade människor på ett välbesökt turiststråk. Omkring 100 människor skadade.

Polisen beskriver händelsen som "en terrorattack med avsikt att döda så många människor som möjligt", skriver nyhetsbyrån AP.

Solen sken över promenadstråket Las Ramblas i centrala Barcelona - en av stadens mest turisttäta platser - när en skåpbil svängde in från Placa de Catalunya och plöjde ned ett stort antal människor.

Först efter cirka 600 meter tog det stopp.

Flera personer svävar nu mellan liv och död och antalet dödsoffer väntas stiga, meddelade Kataloniens inrikesminister Joaquim Forn vid en presskonferens på torsdagskvällen enligt Reuters.

IS påstår sig ligga bakom blodbadet, men det har inte bekräftats av polisen.

"Koppling till explosion"

Enligt polisen kan attacken på Las Ramblas ha koppling till en kraftig explosion i ett hus i Alcanar, drygt 20 mil sydväst om Barcelona, natten mot torsdagen, rapporterar nyhetsbyråer och spanska medier.

En person dödades i explosionen och flera skadades.

Svenske Hampus Hagander, 19 år, arbetar i Barcelona. Han var på väg hem från jobbet och blev vittne till hur skåpbilen körde in i folkmassan.

– Det var rött ljus och jag väntade vid ett övergångsställe. När bilarna började köra kom det en vit skåpbil som först bara körde lite för fort. Men kanske tio meter från övergångsstället började den gasa på som bara den och svängde drastiskt åt höger in i en stor folkmassa som står och väntar på att gå över övergångsstället, säger han till TT.

"Skrika i panik"

Han berättar att tre till fyra personer flög genom luften efter att ha blivit träffade.

Enligt polisen är minst tio personer svårt skadade, skriver Reuters.

– Det gick inte att se så mycket mer. Folk började skrika i panik. Folk som satt och åt bara några meter därifrån välte borden och sprang åt alla håll. Folk gömde sig inne i affärer.

Videobilder som sprids från platsen visar hur människor springer bort från området. Andra bilder visar flera ambulanser på platsen och räddningspersonal som ger första hjälpen till flera människor.

Enligt den spanska tidningen El Páis har poliskällor uppgett att minst en person lämnade den vita skåpbilen till fots efter händelsen.

Hagander tog sig från området och kunde ta sig hem. Han berättar att polisen var snabbt på platsen.

– I varenda liten gata stod det en polisbil och det var poliser överallt.

– Nu hörs sirener hela tiden. Det är poliser och ambulanser överallt.

Två gripna

Två personer som misstänks för dådet har gripits, enligt katalanska myndigheter. Ingen av dem misstänkts ha kört fordonet.

En person sköts till döds av polisen i utkanten av Barcelona tidigare under kvällen efter att ha kört på två poliser vid en vägspärr. Den händelsen är troligen inte kopplad till dådet i Las Ramblas, säger polisen enligt Reuters.

Spanska medier har publicerat en bild på en man som enligt poliskällor ska ha varit med då skåpbilen hyrdes. Det är oklart om det rör sig om en av de personer som gripits.

Ytterligare en skåpbil, som misstänks ha koppling till händelsen har hittats i staden Vic i Katalonien, skriver lokala myndigheter på Twitter enligt Reuters.

Terrorrörelsen IS påstår via sitt propagandaorgan Amaq att den ligger bakom dådet.

"Gömde mig"

Folk uppmanades efter det misstänkta dådet att hålla sig borta från platsen. Myndigheterna begärde att tunnelbane- och tågstationer i närheten skulle stängas.

Svenskan Josefin Ström satt på en bänk på en av sidogatorna till La Rambla efter att precis gått hem från jobbet på en restaurang på huvudgatan. Hon såg människor fly i panik in på en av sidogatorna där hon själv bor.

– Folk sprang in i butiker. Jag sprang in på ett hotell och gömde mig. Det var några som grät men de flesta var skärrade och oroliga. På hotellet var det en turist som sett polisen försöka skjuta personen som flytt ur skåpbilen, berättar hon.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy, som skriver på Twitter att han är på väg till Barcelona, uppger att han ska sätta in åtgärder för att höja säkerheten i landet.

"Maximal koordinering för att gripa gärningsmännen, förstärka säkerheten och ta hand om alla som påverkats", skriver Rajoy om hans prioriteringar just nu.

Utrikesdepartementet (UD) har ingen information om att några svenskar ska ha drabbats.

– Svenska ambassaden i Madrid har kontakt med myndigheterna, men vi har ingen indikation på att någon svensk ska ha drabbats, säger Anne Thorngren, presskommunikatör vid UD.

FAKTA

Las Ramblas

Las Ramblas i Barcelona är en bred gata som sträcker sig från Columbusmonumentet i hamnen till Placa de Catalunya, cirka 1,2 kilometer lång. Den utgör ett populärt turiststråk och kantas av mängder av uteserveringar och butiker, och samlar allt från gatukonstnärer till marknadsförsäljare. Gatan har en begränsad trafik men desto mer flanörer.

Ordet "rambla" står för boulevard eller aveny.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM