Misstänkta terrorister identifierade

UTRIKES

Spanien. Tre av de misstänkta terroristerna som sköts ihjäl av polisen i spanska Cambrils har identifierats. En av de identifierade tros ha kört skåpbilen i Barcelona.

De misstänkta bakom dåden i Barcelona och Cambrils kan ha förberett fler attacker enligt den katalanska polisen.

Polisen har identifierat de misstänkta terroristerna som Moussa Oukabir, 17 år, Said Aallaa, 18 år, och Mohammad Hychami, 24 år. Alla tre var marockanska medborgare, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Polisen söker efter ytterligare en misstänkt person, en 22-åring.

Sammanlagt fem misstänkta personer sköts ihjäl av polis under natten mot fredagen i samband med dådet i Cambrils.

Föraren troligen död

El País uppgav på fredagskvällen, med hänvisning till en poliskälla, att skåpbilens förare var en av dem som skjutits ihjäl.

Enligt polischefen Josep Lluis Trapero kan terroristerna ha förberett fler attacker, men hindrats på grund av den explosion som skedde i ett hus i Alcanar på onsdagen, drygt 20 mil sydväst om Barcelona. De misstänks ha planerat en attack med gasbehållare.

– De hade inte längre material nog för att utföra ännu större attacker, sade Trapero.

Fyra gripna

Fyra personer mellan 21 och 34 år har gripits. Tre av dem är marockanska medborgare och den fjärde är spanjor, skriver Reuters.

Över 100 personer skadades i dådet i Barcelona. Drygt 60 personer vårdas fortfarande på sjukhus varav 17 är svårt skadade, skriver AP. Det finns farhågor om att dödstalet kan stiga.

Dådet i Cambrils, åtta timmar senare, krävde ett dödsoffer och minst fem skadade. Även den händelsen utreds som ett terrordåd och lokala myndigheter uppger att gärningsmännen haft koppling till dådet i Barcelona, skriver AP. Gärningsmännen bar bombbälten som senare visade sig vara falska.

FAKTA

Det här vet vi om terrordåden i Spanien

Dådet i Barcelona

Vid 17-tiden på torsdagen kördes en skåpbil nedför turisttäta Las Ramblas och lämnade efter sig livlösa kroppar och panikslagna människor. Minst 13 personer dödades och över 100 skadades.

Fyra män har gripits efter attacken. Tre av de gripna är marockanska medborgare och den fjärde spansk.

Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet via sitt propagandaorgan Amaq.

En explosion i ett hus i Alcanar 20 mil söder om Barcelona under natten till torsdagen, där en person dödades och en skadades, kopplas till attacken.

Dådet i Cambrils

Åtta timmar efter attacken i Barcelona körde en bil, en Audi A3, på människor på strandpromenaden i Cambrils. Händelsen utreds som ett misstänkt terrordåd. Flera personer skadades och en kvinna avled. Bland de skadade finns en polis som skadades lindrigt.

De misstänkta terroristerna stoppades i en poliskontroll och fem gärningsmän sköts ihjäl.

Tre av de misstänkta terroristerna som sköts ihjäl har identifierats. En av de identifierade tros ha kört skåpbilen i Barcelona.

Männen bar bombbälten, som polisen sedan sprängde sönder i en kontrollerad explosion. Bombbältena visade sig vara falska.

Cambrils ligger 12 mil söder om Barcelona.

En av de gripna männen greps i Alcanar, tre andra har gripits i Ripoll i norra Katalonien.

Polisen misstänker att de som befunnits sig i huset i Alcanar där explosionen ägde rum förberedde en bomb.

Svenska UD har inga uppgifter om att någon svensk skadats i dåden.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM