Barcelonabor: Vi är inte rädda

UTRIKES

Spanien. Det rådde ett slags lågmäld beslutsamhet mitt i all sorg under fredagens mäktiga manifestation på Plaça de Catalunya i centrala Barcelona. Efter en tyst minut bröt den enorma folkmassan på torget ut i en talkör på katalanska. Budskapet till terroristerna var tydligt: "No tenim por!" - "Vi är inte rädda!"

– Vi kan inte sitta hemma och vara rädda. Vi måste gå ut på gatorna. För livet fortsätter. Livet fortsätter, trots allt, sade den 40-årige kyparen Norbert Vivancos till TT.

Hans vän Lucas Santos vittnade om den solidaritet som Barcelonaborna visat prov på efter attentatet.

– Det första jag gjorde i torsdags kväll var att gå till sjukhuset för att donera blod. Och jag blev glad, för kön var väldigt lång.

Normalt vimmel

Efter manifestationen fortsatte folkhavet ner längs Las Ramblas. Efteråt började sakta det normala vimlet längs turiststråket återvända. Men beväpnade poliser påminde om att detta inte var en vanlig fredag.

Under hela eftermiddagen och kvällen stannade människor för att lämna en blomma, ett meddelande eller tända ett ljus vid de minnesplatser som upprättats för offren längs gatan. Många hade svårt att hålla tillbaka tårarna.

– Den här platsen som är så levande, dit så många människor kommer för att ha kul - att någon kommit på tanken att köra ihjäl folk här är... ofattbart, sade pensionären Ana Gaspar.

"Dubbelt smärtsamt"

Under manifestationen för enighet mot terrorn fanns även de som oroade sig för en växande splittring i samhället.

– Detta är dubbelt smärtsamt för oss muslimer som bor i Barcelona. Vi känner smärta för alla de som dödats. Samtidigt vågade jag inte gå ut i går, eftersom jag vet att vissa uppfattar oss som bär slöja som terrorister. Folk ger oss onda blickar, som om de önskar att vi skulle sticka härifrån. Men Barcelona är mitt hem, sade 21-åriga Andleeb Sharif efter att ha tänt ett ljus vid en av minnesplatserna.

– De som gjorde detta är inte mänskliga. De har ingen religion.

FAKTA

Det här vet vi om terrordåden i Spanien

Dådet i Barcelona

Vid 17-tiden på torsdagen kördes en skåpbil nedför turisttäta Las Ramblas och lämnade efter sig livlösa kroppar och panikslagna människor. Minst 13 personer dödades och över 100 skadades.

Fyra män har gripits efter attacken. Tre av de gripna är marockanska medborgare och den fjärde spansk.

Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet via sitt propagandaorgan Amaq.

En explosion i ett hus i Alcanar 20 mil söder om Barcelona under natten till torsdagen, där en person dödades och en skadades, kopplas till attacken.

Dådet i Cambrils

Åtta timmar efter attacken i Barcelona körde en bil på människor på strandpromenaden i Cambrils, 12 mil söder om Barcelona. Händelsen utreds som ett misstänkt terrordåd. Flera personer skadades och en kvinna avled. Bland de skadade finns en polis som skadades lindrigt.

De misstänkta terroristerna stoppades i en poliskontroll och fem gärningsmän sköts ihjäl. Männen bar bombbälten, som polisen sedan sprängde sönder i en kontrollerad explosion. Bombbältena visade sig vara falska.

En av de gripna männen greps i Alcanar, tre andra har gripits i Ripoll i norra Katalonien.

Polisen misstänker att de som befunnits sig i huset i Alcanar där explosionen ägde rum förberedde en bomb.

TT:s utsände

ARTIKELN HANDLAR OM