Krigsfartyg hittat på havets botten

UTRIKES

USA. Det har saknats i 72 år efter att ha sänkts av en japansk ubåt i slutet av andra världskriget. Nu har krigsfartyget USS Indianapolis hittats, rapporterar CNN.

Det är en privat grupp, ledd av Microsofts medgrundare Paul Allen, som i fredags upptäckte kryssarens vrak på Stilla havets botten, på nära 5 500 meters djup. Upptäckten gör att en av de mest tragiska fartygskatastroferna i amerikansk historia kan få ett avslut.

– Som amerikaner är vi alla djupt tacksamma för besättningens mod, uthållighet och uppoffring under fasansfulla omständigheter. Samtidigt som vårt sökande efter resten av vraket fortsätter hoppas jag att alla som är kopplade till det här historiska fartyget kan känna ett slags avslut efter vad vi upptäckt hittills, säger Allen till den amerikanska tv-kanalen.

USS Indianapolis sjönk på 12 minuter den 30 juli 1945 och hann inte skicka någon nödsignal. De flesta av de 1 196 ombord följde inte med ned i djupet, men de kommande dagarna drunknade de eller dog av vätskebrist eller hajattacker. Endast 316 överlevde, varav 22 fortfarande är vid liv i dag.

Kryssaren hade innan den sänktes levererat atombomben som senare släpptes över Hiroshima.

Andra har försökt lokalisera USS Indianapolis tidigare. Gruppen, som består av 13 personer, ska nu fortsätta att undersöka platsen för fyndet i Filippinerhavet. Den exakta platsen hålls hemlig.

FAKTA

Fartygen på havets botten

Drygt tre miljoner fartyg beräknas ligga utspridda på havsbottnen. Men bara 1 procent av vraken har undersökts och det görs ständigt nya fynd:

Förra året hittades det legendariska vraket HMS Terror på havsbottnen i norra Kanada. Fartyget var en del av den ödesdigra Franklinexpeditionen som utgick 1845 för att söka efter Nordvästpassagen med fartygen HMS Erebus och HMS Terror. När fartyget hittades var det i relativt gott skick med hela glasfönster och vinflaskor.

2015 hittade vrakletaren Paul Allen ett annat fartyg från andra världskriget. Det japanska slagskeppet Musashi sänktes 1944 och var sedan försvunnet i 70 år innan Allen med hjälp av specialfartyget M/Y Octopus fann det på en kilometers djup utanför Filippinerna.

Källa: AP, UNESCO

TT

ARTIKELN HANDLAR OM