Skåpbilsföraren i Barcelona skjuten till döds

UTRIKES

Spanien. Den 22-årige man som misstänks ha kört skåpbilen vid terrordådet i Barcelona har skjutits till döds. Mannen bar ett bombbälte vid tillfället.

"Vi bekräftar att personen som sköts i Subirats utanför Barcelona är Younes Abouyaaqoub, förövaren vid terrorattacken i Barcelona", twittrade den katalanska polisen på måndagskvällen.

Polisen använde en bombrobot för att komma nära den skjutne mannen eftersom man befarade att bombbältet skulle explodera. Först därefter kom bekräftelsen på vem han var.

Tidigare på dagen framkom att det finns koppling mellan den person som hittades död i en kapad bil utanför Barcelona och dådet på Las Ramblas. Därmed har dödssiffran stigit till 15.

Enligt polisen ska gärningsmannen ha kapat bilen och sedan använt fordonet för att fly efter attacken. En person som är spansk medborgare hittades knivhuggen till döds i fordonet.

Bodde norr om Barcelona

Younes Abouyaaqoub var född i Marocko och bosatt i staden Ripoll som ligger drygt tio mil norr om Barcelona, nära den franska gränsen.

De övriga elva personer som misstänks för inblandning i attacken har gripits, skjutits av polis eller dödats i en explosion i ett hus i Alcanar söder om Barcelona, dagen före attacken på Las Ramblas. Polisen misstänker att huset användes för bombtillverkning.

Polisen betonar dock att förundersökningen är fortsatt öppen och att de gripnas internationella kopplingar nu utreds.

Samtliga 15 dödsoffer har identifierats. Sex av dem är spanjorer, tre italienare, två portugiser, en belgare, en kanadensare, en amerikan och en brittisk-australisk medborgare.

I gryningen gjorde den spanska polisen också nya räder i Ripoll som är hemvist för flera av de misstänkta. 22-åringens familj uppger att han blivit mer religiöst konservativ det senaste året, efter kontakter med en imam i en av stadens moskéer.

Misstänkt imam

På söndagen framfördes bevis för att misstänkta medlemmar i den katalanska terrorcellen, bland dem imamen, rest till andra europeiska länder.

– Vi vet med säkerhet att han tillbringat tid här mellan januari och mars 2016, i Diegem, Vilvoorde och Bryssel. Vår lokala polis granskade honom noga, säger Hans Bonte, borgmästare i Vilvoorde till tv-kanalen VRT.

Katalansk polis bekräftade på måndagskvällen att även imamen dog i explosionen i huset i Alcanar.

Enligt schweiziska tidningen Tages-Anzeiger utreder landets myndigheter ett besök i Zürich i december av minst en av de misstänkta för dådet i Barcelona.

Den Audi A3 som användes vid attacken på strandpromenaden i Cambrils där minst sex människor skadades, varav en kvinna som senare avled, fångades veckan innan av en fartkamera i Paris, rapporterar tidningen Le Parisien.

FAKTA

Terrordåden i Spanien

Minst 15 personer dödades och över 130 skadades vid attackerna i Barcelona och Cambrils.

Vid 17-tiden i torsdags kördes en skåpbil ned längs turisttäta Las Ramblas och lämnade efter sig livlösa kroppar och panikslagna människor. Minst 13 personer dödades. Bilen körde mer än 500 meter innan det tog stopp och föraren flydde. 22-årige Younes Abouyaaqoub, född i Marocko, har pekats ut som förare av bilen. Han sköts till döds av polisen på måndagen.

Åtta timmar efter attacken i Barcelona kördes en Audi A3 in i fotgängarna på strandpromenaden i Cambrils, drygt 12 mil söder om Barcelona. Minst sex människor skadades, varav en kvinna som senare avled. De fem misstänkta terroristerna sköts ihjäl av polis. Männen bar bombbälten, som senare visade sig vara falska.

Terrorgruppen IS har tagit på sig båda dåden, men det har hittills inte kommit fram några uppgifter som stödjer påståendet. Polisen misstänker att minst tolv personer varit inblandade i planeringen av attackerna. Två av dem tros ha dödats i en explosion i ett hus i staden Alcanar i onsdags. Där har polisen hittat omkring 120 gasbehållare. Polisen misstänker att de terroristerna planerade en större attack.

TT-Reuters-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM