Kvarlevor funna på amerikanskt krigsfartyg

UTRIKES

USA. Tio amerikanska sjömän saknas sedan en amerikansk jagare krockat med ett oljefartyg utanför Singapore. Nu har dykare påträffat mänskliga kvarlevor i utrymmen som översvämmades i olyckan.

När USS John S McCain krockade med oljefartyget Alic MC skapades ett stort hål i sidan på det amerikanska krigsfartyget, vilket bland annat innebar att besättningens sovutrymmen översvämmades. En dag efter olyckan har dykare påträffat mänskliga kvarlevor i delar av fartyget som översvämmats, enligt befälhavaren för Stillahavsflottan.

Myndigheter i Malaysia, som är ett av de länder som har varit med och letat efter de saknade sjömännen, har också hittat en kropp som nu ska identifieras.

Den amerikanska flottan kommer att inleda en omfattande granskning sedan krigsfartyg varit inblandade i tre olyckor på fyra månader.

– Som ni vet är det här den andra kollisionen på tre månader och den senaste i en serie olyckor i Stilla havet, säger flottans chef John Richardson.

Han har även beordrat befälhavare att avsätta tid under den närmaste veckan för att besättningarna ska kunna diskutera händelserna.

– Den här trenden kräver kraftfulla åtgärder. Jag har inlett en operativ paus i alla våra flottor runt om i världen.

FAKTA

Amerikanska krigsfartyg och kollisioner

Det är ovanligt att amerikanska krigsfartyg är inblandade i kollisioner. Men på sista tiden har det skett förhållandevis ofta:

2017

21 augusti: Jagaren USS John S McCain kolliderar med ett oljetankfartyg utanför Singapore. Tio sjömän rapporteras som saknade. Fem personer skadas, ingen av dem livshotande.

17 juni: Jagaren USS Fitzgerald kolliderar med ett containerfartyg sydost om Japan. Sju sjömän mister livet.

9 maj: Robotkryssaren USS Lake Champlain kolliderar med en sydkoreansk fiskebåt i internationella vatten utanför den koreanska halvön. Inga människor skadas.

2016

19 augusti: Den robotbestyckade ubåten USS Louisiana kolliderar med marinfarkosten Eagleview utanför delstaten Washington. Inga människor skadas.

2014

20 november: De marina lastfartygen USNS Amelia Earhart och USNS Walter S Diehl kör in i varandra i Adenviken. Inga människor skadas.

2004

22 juli: Hangarfartyget John F Kennedy kolliderar med en dhow, en traditionell, lokal segelbåt i Persiska viken. Segelbåten sjunker och de ombord tros ha omkommit, men det är oklart hur många de var.

Källa: The New York Times

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM