Bröder räddade ur raserat hus i Italien

UTRIKES

Italien. Minst två personer har omkommit i en jordbävning på den italienska turistön Ischia. Men tre bröder - som satt fast i resterna av sitt hus i många timmar - har kunnat räddas.

Nästan 16 timmar efter det att Ischia drabbades av jordbävningen, kunde räddningsarbetare - som grävt med sina bara händer - dra fram en elvaårig pojke ur resterna av ett hus som rasat i skalvet. Några timmar tidigare hade pojkens två yngre bröder räddats ur rasmassorna.

När det stod klart att alla syskon klarat sig med livet i behåll steg jubel och applåder över förödelsen.

– Det var tyst ett tag, de var trötta. Sedan började de prata igen och det stärkte oss, säger Luca Cari, talesperson för räddningskåren, till nyhetsbyrån AFP efter det att räddningsdramat avslutats.

Panik utbröt

När skalvet, som hade en magnitud på omkring 4,0, inträffade på måndagskvällen sprang invånare och turister ut på gatorna i panik. Italien befinner sig mitt i turistsäsongen - restaurangerna var fullsatta och många butiker fortfarande öppna. En del boende och besökare har valt att lämna ön, som ligger utanför Neapel, av rädsla för efterskalv.

"En fruktansvärd upplevelse, allt skakade, och vi kastades in i mörkret, hus kollapsade ... en mardröm", skriver ett vittne på Twitter.

Minst två kvinnor har omkommit och omkring 40 personer har skadats. En av kvinnorna dog när hon träffades av fallande bråte från en kyrka i badorten Casamicciola. Minst 1 500 personer har blivit hemlösa, enligt tidningen Il Messagero.

Inga svenskar har skadats eller dödats, enligt utrikesdepartementet.

Drabbat flera gånger

Ischia har flera gånger drabbats av jordbävningar. Den värsta inträffade 1883, då över 2 000 personer omkom.

Ön har en bofast befolkning på omkring 60 000, men på sommaren växer antalet till över 200 000. Många från det italienska fastlandet äger fritidsbostäder på ön.

FAKTA

Lång historia av jordbävningar

Italien är ett land som vilar på orolig mark. Sedan 70-talet har flera jordbävningar inträffat med många dödsoffer.

Den 24 augusti 2016: Omkring 300 människor miste livet och uppskattningsvis 2 500 förlorade sina hem i ett skalv med centrum omkring åtta mil sydöst om Perugia. Byn Amatrice, mellan de större städerna Ascoli Piceno och Rieti, drabbades svårt. Skalvet, som var relativt grunt, hade en magnitud på 6,2 och kändes ända till Rom.

Maj 2012: 25 personer miste livet i två skalv i Emilia-Romagnaområdet i nordöstra Italien. Ett antal äldre byggnader och flera fabriker skadades också. Skalvens magnitud var 5,8 respektive 6,0.

April 2009: Staden L'Aquila i mellersta Italien skakades av en jordbävning med magnituden 6,3. Över 300 människor dog och tiotusentals blev hemlösa. Sammanlagt skadades omkring 10 000 byggnader.

Oktober 2002: Ett jordskalv som mätte 5,4 på Richterskalan ledde till att 29 människor omkom och 61 skadades i östra Italien. Nästan alla som dog var barn i en skola i staden San Giuliano di Puglia.

November 1980: Över 2 900 personer omkom i jordbävningar i de sydliga regionerna Kampanien och Basilicata.

Maj 1976: Staden Gemona del Friuli i nordöstra Italien förstördes helt, och 1 000 personer miste livet i flera kraftiga skalv. 100 000 personer förlorade sina hem.

Källa: TT:s nyhetsarkiv, SVT

TT

ARTIKELN HANDLAR OM