Befälhavare sparkas efter fartygsolyckor

UTRIKES

USA. Befälhavaren vid USA:s sjunde flotta avskedas efter den senaste tidens olyckor med amerikanska krigsfartyg i Stilla havet.

Samtidigt väcks frågan om hackare kan ligga bakom.

Sedan januari i år har fyra olyckor inträffat, den senaste i måndags då USS John S McCain kolliderade med tankfartyget Alic MC. Det här innebär att förtroendet för viceamiralen Joseph Aucoins ledarskap har gått förlorat och han kommer att petas. Det meddelar den amerikanska flottan, rapporterar Reuters.

Sjunde flottan är baserad i Japan, och i den ingår bland annat 70 fartyg och 20 000 sjömän. Det var redan på förhand bestämt att Aucoin skulle sluta i september, men nu tvingas han alltså lämna sin post tidigare.

Tio sjömän rapporterades saknade efter olyckan den 21 augusti, och fem människor skadades. I går påträffade dykare mänskliga kvarlevor i delar av fartyget som översvämmats.

Nu utreds vad som kan ligga bakom olyckorna - om det helt enkelt beror på den mänskliga faktorn, eller något annat. Till det sistnämnda räknas möjligheten att det kan vara fråga om cyberattacker, som påverkat fartygens navigeringssystem.

Flera experter på IT-säkerhet som nyhetsbyrån AFP talat med tror att detta är möjligt, medan andra anser att det är osannolikt att ett hackat gps-system ligger bakom.

– Kollisionen kan bara inträffa om flera andra säkerhetsmekanismer misslyckas, säger Zachary Fryer-Biggs, vid konsultfirman IHS Markit.

FAKTA

Amerikanska krigsfartyg och kollisioner

Det är ovanligt att amerikanska krigsfartyg är inblandade i kollisioner. Men på sista tiden har det skett förhållandevis ofta:

2017

21 augusti: Jagaren USS John S McCain kolliderar med ett oljetankfartyg utanför Singapore. Tio sjömän rapporteras som saknade. Fem personer skadas, ingen av dem livshotande.

17 juni: Jagaren USS Fitzgerald kolliderar med ett containerfartyg sydost om Japan. Sju sjömän mister livet.

9 maj: Robotkryssaren USS Lake Champlain kolliderar med en sydkoreansk fiskebåt i internationella vatten utanför den koreanska halvön. Inga människor skadas.

2016

19 augusti: Den robotbestyckade ubåten USS Louisiana kolliderar med marinfarkosten Eagleview utanför delstaten Washington. Inga människor skadas.

2014

20 november: De marina lastfartygen USNS Amelia Earhart och USNS Walter S Diehl kör in i varandra i Adenviken. Inga människor skadas.

2004

22 juli: Hangarfartyget John F Kennedy kolliderar med en dhow, en traditionell, lokal segelbåt i Persiska viken. Segelbåten sjunker och de ombord tros ha omkommit, men det är oklart hur många de var.

Källa: The New York Times

TT

ARTIKELN HANDLAR OM