Unik avrättning planerad i Florida

UTRIKES

USA. En historisk avrättning planeras i USA-delstaten Florida under natten till fredagen. För första gången ska en vit man möta döden för mord med rasistiska förtecken. Dessutom ska en tidigare oprövad dödscocktail användas.

Det är 30 år sedan nu 53-årige Mark Asay sköt ihjäl en svart man i Jacksonville - efter att ha avfyrat en tirad av rasistiska kommentarer. Dödsskjutningen ägde rum tidigt på morgontimmarna och kort därpå dödade han även sitt andra offer. Det var en spansktalande man som var klädd i kvinnokläder och som i de gamla rättegångsprotokollen beskrivs som svart.

Mark Asay ska ha köpt sex av 26-åringen men tagit hans liv när det framgick att han inte var kvinna. Förövarens kropp var full av tatueringar med vitmaktbudskap, skriver tidningen Miami Herald.

Kokande USA

Den planerade avrättningen är den första av en vit man för mord på en svart person sedan dödsstraffet återinfördes i USA 1976. Den sker i en tid då rasmotsättningarna i USA ökar och landet kokar sedan president Donald Trump fördömt "båda sidor" efter våld vid en högerextrem manifestation i Virginia - och därmed likställt högerextremister och vitmaktgrupper med motdemonstranter.

Sedan 1976 har minst 20 svarta män avrättats för mord på vita i Florida, enligt ABC News.

De senaste 19 månaderna har delstaten dock inte genomfört några avrättningar, eftersom USA:s högsta domstol förklarat sättet som människor döms till döden i Florida - av domare och inte en jury - grundlagsvidrigt. Detta har nu ändrats så att eniga jurybeslut krävs för dödsstraff. Mark Asays fall är dock så gammalt att även han dömdes av en jury.

Otestad spruta

Asays advokater har in i det sista försökt hindra att dödsstraffet verkställs, utan framgång. Ett argument är att den kombination av dödliga läkemedel som ska användas inte tidigare testats.

Många i USA har fortfarande de dokumenterade fall av långa dödskamper som ägde rum i Ohio, Oklahoma och Arizona 2014 på näthinnan. Vid dem användes experimentella kombinationer av substanser eftersom läkemedelsbolag, främst av etiska skäl, slutat att sälja det kraftiga sömnmedel som tidigare användes i sprutan.

FAKTA

Dödsstraffet i USA i siffror

31. Antalet delstater av USA:s 50 som har dödsstraff, främst för mord men i vissa fall även för kidnappning, knarksmuggling och brott relaterade till terrorism. Även federala domstolar kan utdöma dödsstraff.

1 458. Antalet dödsdömda som avrättats i USA sedan 1976. 158 av dem avrättades i elektriska stolen, elva i gaskammaren, tre hängdes och tre arkebuserades. De övriga miste livet genom dödlig injektion.

155. Antal dödsdömda fångar som befunnits oskyldiga och friats sedan 1973.

1972. Det år då dödsstraffet förbjöds av Högsta domstolen, bland annat eftersom det ansågs strida mot det åttonde tillägget i USA:s grundlag (som förbjuder grymma och ovanliga straff) samt det fjortonde tillägget (som bland annat rör likhet inför lagen och rättsprocesser). Det återinfördes 1976, då reglerna för hur rättegångar rörande brott som kan leda till dödsstraff skrevs om.

Källa: Death Penalty Information Center, Cornell University Law School med flera

TT

ARTIKELN HANDLAR OM