Nytt oväder på väg mot södra Kina

UTRIKES

Kina. Knappt har Macao hunnit hämta andan efter tyfonen Hato, och som resulterat i stora översvämningar och mörklagda kasinon, innan nästa oväder drar in mot Kinas sydkust.

Observatoriet i Hongkong varnar för ännu en tropisk cyklon som rör sig mot området och kan nå land på söndag. Tyfon är det namn som används på så stora oväder i regionen; de motsvarar också orkaner i norra Atlanten.

Runt två dygn efter att Hato härjade södra Kina pågår röjningsarbetet i spelparadiset Macao, som tidigare var portugisisk koloni och nu är en region i Kina.

– Det har varit absolut förödande för Macao, säger Andrew Scott, vd för ett medieföretag.

Svår prövning

– Det har varit en verklig känsla av förtvivlan. Varje person som läggs till dödstalet är demoraliserande för invånarna i Macao.

Det officiella dödstalet i Macao blev nio. Ytterligare åtta personer omkom i de sydvästra delarna av Fastlandskina.

– De här två dagarna har vi prövats extremt hårt tillsammans. Hato är den starkaste tyfonen på 53 år och har orsakat enorm skada på Macao, säger stadens ledare Fernando Chui.

Ber om ursäkt

Han säger att myndigheterna inte har gjort nog och att det finns möjlighet till förbättring.

– Jag representerar Macaos regering när jag ber våra invånare om ursäkt, säger han.

Chefen för stadens meteorologiska byrå har avgått.

I Hongkong utlöste Hato den högsta tyfonvarningen, kategori 10. Det är den tredje gången en storm av den styrkan nått regionen de senaste 20 åren.

120 människor rapporteras ha skadats i Hongkong men ingen har mist livet. Förebyggande insatser ser ut att ha begränsat förödelsen.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM