Norra Indien på helspänn efter kravaller

UTRIKES

Indien. Indiska styrkor hårdbevakar flera platser efter fredagens kravaller som krävde över 30 liv.

Över 500 personer har gripits och hundratals tåg har ställts in.

Anhängare till gurun Gurmeet Ram Rahim Singh gick bärsärkagång i staden Panchkula i delstaten Haryana, och på andra håll, sedan ledaren fällts för våldtäkt. Ram Rahim Singhs straff ska meddelas på måndag.

Man befarar nya oroligheter inte minst vid domstolen i Panchkula, som ligger i staden Chandigarhs utkant, och vid guruns högkvarter i staden Sirsa.

Skottskador

I fredags stacks fordon, järnvägsstationer och bensinstationer i brand. Polisen mötte tumultet med bland annat vattenkanoner och tårgas, men de flesta av dödsoffren hade - enligt uppgifter dagen efter - skottskador.

– Antalet döda inom delstaten är minst 30, med cirka 200 skadade inklusive poliser, säger Haryanas polischef Baljit Singh Sandhu.

Ram Niwas i delstatsförvaltningen uppger enligt Reuters att minst 524 personer greps.

Det nattliga utegångsförbudet har hävts, men begränsningar av mötesfriheten råder. I två delstater, Haryana och Punjab, är mobilnäten delvis blockerade. 340 tåg genom delstaterna har ställts in på lördagen, meddelar Indian Railways och tillägger att det kan bli fler.

Den högsta delstatsdomstolen, gemensam för Haryana och Punjab, håller delstatsregeringen under försteminister Manohar Lal Khattar ansvarig för våldet, rapporterar Indian Express. Delstatsregeringen skyddar guruns rörelse Dera Sacha Sauda, anser domstolen.

Actionfilmer

Gurmeet Ram Rahim Singh är i 50-årsåldern och kallas ibland "gurun i bling". Han har en svaghet för glitter och framställer sig som actionhjälte i egenproducerade filmer.

Han är nu fälld för upprepade våldtäkter mot två kvinnor som varit anhängare till hans rörelse. Men många av anhängarna har svårt att tro på bevisen:

– Jag slår vad om att anklagelserna mot vår guru är falska, säger butiksinnehavaren Rajkumar från Haryana, som med huvudet i bandage vårdas på sjukhus i Panchkula till följd av tumultet, till nyhetsbyrån AFP:s medarbetare.

FAKTA

Gurun i bling

Gurmeet Ram Rahim Singh är i 50-årsåldern och verkar från staden Sirsa i den indiska delstaten Haryana. Även i grannstaten Punjab har hans rörelse många anhängare.

Rörelsen Dera Sacha Sauda (DSS) går tillbaka till mitten av 1900-talet och grundades av en asket. Den sysslar med välgörenhet och brukar betecknas som sekt därför att den också ger andlig ledning. DSS uppger sig ha minst 50 miljoner följare i hela världen.

Gurmeet Ram Rahim Singh kallar sig både doktor och helgon. Andra kallar honom gärna "gurun i bling" på grund av hans svaghet för juveler och spektakulär klädsel. Han framställer sig som actionhjälte i filmer som han själv låter göra.

De fall av våldtäkt mot två kvinnliga följare som han fällts för 2017 går 15 år tillbaka i tiden. Myndigheter fick tips om övergrepp redan 2002, men först 2007 ska man ha klarlagt identiteter och fått vittnesmål från de utsatta.

Källor: AP, AFP, Reuters och guruns egen film på Youtube.

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM