Hawija nästa mål i kriget mot IS

UTRIKES

Irak. Tal Afar i nordligaste Irak är snart helt i regeringssidans händer. Nästa slagfält i den stora striden mot IS blir staden Hawija.

Samtidigt närmar sig slutstriden i al-Raqqa i Syrien.

Det har gått snabbare att inta Tal Afar än storstaden Mosul, där det tog nio månader. Den 9 juli deklarerade Iraks regering att Mosul befriats, av styrkor på cirka 30 000 man med amerikanskt flygunderstöd.

I lördags hissades Iraks flagga också i vad som återstår av det gamla citadellet från osmansk tid i Tal Afar. Nu vill regeringen utropa full seger lagom till storhelgen id al-adha, stora offerfesten, som i år infaller i början av september.

Nästa uttalade mål är att kasta ut IS även ur Hawija 30 mil norr om Bagdad.

Geografiskt utspridda

På slutet tros 2 000 IS-rebeller ha försökt möta offensiven i Tal Afar. Byar norr om staden och vid gränsen mellan Irak och Syrien kontrolleras ännu av IS - liksom utanför al-Raqqa, vars flyende IS-rebeller rapporteras försöka gömma sig på landsbygden.

I provinsen Dayr al-Zawr (Deir Ezzor), som ligger mellan al-Raqqa och Tal Afar, på syriska sidan om gränsen, har kurdiska och arabiska styrkor med USA-stöd aviserat en offensiv mot IS.

Markoffensiven i Tal Afar har pågått en vecka och föregåtts av flygbombningar.

IS har mestadels svarat med eld från krypskyttar, säger Abbas Radhi som deltagit i striderna på regeringssidan, för paraplyorganisationen al-Hashd al-Shaabi ("Folklig mobilisering") som samlar miliser med förankring i olika folkgrupper.

– Det finns försåtsminerade bilar och granater. Men de är besegrade, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Man har också hittat tunnlar som använts av IS.

Ett Reutersteam som var i två stadsdelar under lördagen såg inga civila och hörde bara sporadiska artillerisalvor.

Utsvultna flyktingar

FN-organisationen UNHCR uppgav i torsdags att civila flyktingar från Tal Afar är utsvultna. Somliga är skadade av skott eller minor.

Merparten av de civila flydde redan i samband med att IS intog staden. Tal Afar hade ungefär 200 000 invånare, varav många turkmener. En del av stadens sunniminoritet anslöt sig till IS och de IS-krigarna har enligt nyhetsbyrån AFP fått rykte om sig att vara särskilt brutala.

Det fanns grogrund. I våldsvågen efter USA:s invasion 2003 - före IS uppkomst - bevittnade Tal Afar svåra motsättningar mellan sunniter och shiamuslimer.

Även Frankrike har bidragit till regeringssidans krigföring, med flyganfall och artilleri.

Irak har precis fått lånelöften av de franska utrikes- och försvarsministrarna, som utlovat 430 miljoner euro, motsvarade fyra miljarder kronor.

– Vi har deltagit i kriget, och vi kommer att delta i freden, sade utrikesminister Jean-Yves Le Drian i Bagdad i lördags.

FAKTA

IS-fästen

al-Raqqa: Anrik syrisk stad vid floden Eufrat. IS första betydande erövring, som gav rörelsen möjlighet att organisera sig och framställa sig - inte minst gentemot muslimer i andra länder, som slapp leva under IS brutala rättskipning - som ett nytt samhälle styrt av islamiska ideal. Nu belägrat från flera håll och på väg att falla, bland annat till följd av ryska flygbombningar mot IS-ledningen.

Mosul: Vid floden Tigris i norra Irak, före kriget en miljonstad. Största staden som kontrollerats av IS. Kärnan i det kalifat IS utropade 2014 har under sommaren 2017 fallit för en USA-stödd regeringsoffensiv. Förlusten är terroriströrelsens största motgång.

Tal Afar: I norra Irak, på vägen mellan Mosul och al-Raqqa. Tidigare med turkmensk befolkningsmajoritet. På väg att falla till den irakiska regeringsalliansen.

Hawija: Norr om Bagdad i område där befolkningsmajoriteten är sunnimuslimsk. Sunniextremistiska IS har kunnat dra fördel av misstroende mot de shialedda regeringar som styrt Irak sedan diktatorn Saddam Hussein tvingades bort från makten.

Källor: AFP, Reuters

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM