Libanon i förhandlingar med IS

UTRIKES

Libanon. Libanons militär har gjort uppehåll i sin offensiv mot anhängare till terrorgruppen Islamiska staten vid landets nordöstra gräns mot Syrien.

Ett avtal där IS-soldater förflyttas till östra Syrien uppges ha upprättats.

På söndagen uppgav armén att det råder vapenvila medan "sista fasen" i förhandlingarna äger rum. Ingen tidsgräns angavs.

Statliga medier i Syrien rapporterade senare att det finns ett avtal mellan IS och den libanesiska Hizbollahrörelsen, som är lierad med regimen i Syrien. Den syriska armén ska enligt dessa uppgifter ha godkänt att IS-rebeller får förflyttas från gränsen mot Libanon till östra Syrien. Det tyder på att det kan var en utväxling av fångar, eller omkomna soldaters kroppar, som förestår.

Enligt tidigare rapporter har förhandlingarna omfattat nio fångar som hållits fångna av IS. Men enligt den libanesiske generalen Abbas Ibrahim är åtta av dem förmodligen döda. Libanesisk militär har återfunnit sex kroppar och gräver efter ytterligare två kroppar. Dna-tester återstår för att fastställa kropparnas identitet.

IS och andra militanta grupperingar tog en kort tid över gränsstaden Arsal 2014. IS tog då 30 libanesiska soldater och poliser tillfånga. Fyra av dessa har dött i fångenskap, en har dött av sina skador och 16 blev fria i samband med en fångutväxling 2015.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM