Macrons sminknota: Kvarts miljon

UTRIKES

Frankrike. Han har bara varit president i tre månader. Men Emmanuel Macrons sminkvanor har redan kostat franska skattebetalare närmare 250 000 kronor.

När den 39-årige presidenten hållit presskonferenser och gett sig av på utlandsbesök har han haft sällskap av makeupartisten Natacha M. På tre månader har notan för hennes arbete landat på 26 000 euro (motsvarande 247 000 kronor), enligt Le Point.

"Varför, varför, behöver en ung, naturligt snygg president, som knappt har talat i tv sedan han tillträdde, detta?" frågar sig den tidigare regeringstjänstemannen François Heisbourg.

Avslöjandet skaver nog för Emmanuel Macron - vars popularitet dalat betydligt den senaste tiden. I Frankrike ligger den genomsnittliga disponibla årliga inkomsten på omkring 25 000 euro per person - alltså något mindre än vad presidenten gjort av med på smink på tre månader, skriver The Washington Post.

Talespersoner för Elyséepalatset har sagt att Macrons sminkvanor är "dyra, men mindre än hans föregångare" och att de sannolikt kommer att minskas betydligt framöver.

Den franske expresidenten François Hollande anklagades för "schamposocialism" sedan det framkommit att hans personliga frisör hade en lön på 9 895 euro i månaden. Och Nicolas Sarkozy betalade sin personliga kosmetolog omkring 8 000 euro i månaden.

FAKTA

Populariteten minskar

Emmanuel Macron kammade hem en jordskredsseger i det franska presidentvalet i maj. Men efter omkring tre månader vid makten har hans popularitet börjat dala.

Över hälften av de franska väljarna är missnöjda med hans insats, visar en ny undersökning från institutet Itop för tidningen Le Journal du Dimanche.

57 procent är missnöjda, vilket är 14 procent fler än i den senaste undersökningen från Ifop i juli. Bara 40 procent är nöjda med ledaren, 14 procent färre än i juli.

Källa: Reuters

TT

ARTIKELN HANDLAR OM