Regnet fortsätter över ovädersdrabbat Texas

UTRIKES

USA. Läget i de ovädersdrabbade områdena kring Houston förvärras. Flera dammar har nått kritiska vattennivåer och har börjat svämma över.

Samtidigt fortsätter regnet att falla.

Sedan ovädret började har det fallit omkring 125 centimeter regn, enligt den nationella vädertjänsten NWS. Och det kommer mer regn. Två dagars kraftig nederbörd väntas över delar av de amerikanska delstaterna Texas och Louisiana.

– Det enskilda största hotet fortsätter att vara regnet. Det här är inte över ännu, säger Dennis Feltgen, talesperson vid det nationella orkancentret, till AFP.

Ovädret Harvey har rört sig bort från Houston och ligger över Mexikanska golfen. Harvey väntas nå Louisiana under onsdagen.

Invånare i Brazoria County uppmanades under tisdagen att omedelbart börja evakuera sedan en vall vid Columbia Lakes söder om Houston brustit på grund av för stora vattenmassor.

Vattnet i två dammar i utkanten av Houston, Addicks och Barker, har nått kritiska nivåer. Dammarna, som normalt är torrlagda, är byggda för att samla upp regnvatten i syfte att förhindra just översvämningar. Men de fylldes snabbt till bristningsgränsen under den värsta stormen, då vattennivån steg med 15 centimeter i timmen.

Svämmar över

Addicks har börjat svämma över, rapporterar flera medier.

– Om dammen eroderar bort och vattnet rinner över kanten, då kan det bli en flodvåg. Och det är ju kolossalt farligt. Då försvinner allt i vattnets väg, säger Sven Knutsson, professor i geoteknik, som dock påpekar att han inte har någon specialkunskap om dammarna i Texas.

USA:s presidentpar Donald och Melania Trump kom till Texas under dagen. Paret landade i kuststaden Corpus Christi för att bland annat få information av lokala företrädare och organisationer.

I ett tal sade Trump att han vill att hjälpen som sätts in ska framstå som ett föredöme på hur man ingriper efter en storm, skriver Reuters.

– Vi kommer att göra det bättre än någonsin tidigare, sade han.

Därefter reste presidentparet vidare till Austin. Något besök i det hårt drabbade Houston är inte planerat.

Under vatten

Houston står till stora delar under vatten. Uppgifterna om hur många liv stormen tagit varierar. Till exempel rapporterar The New York Times om tio döda medan Reuters rapporterar om elva dödsoffer. Ett av dödsoffren är en polis som drunknade i sin bil, skriver Houston Chronicle.

Skolor och myndighetsbyggnader är stängda. På vissa gator når vattnet till brösthöjd efter de kraftiga skyfallen. Flera tusen människor har evakuerats till uppsamlingscenter, men många är fortfarande fast i sina hem.

– Det här är en storm av historiska proportioner. Inte bara för Houston och Harris County, utan för hela regionen, säger Houstons borgmästare Sylvester Turner.

Flera plundrare har gripits, enligt polisen.

30 000 har flytt

Över 30 000 människor har flytt eller väntas behöva fly från sina hem efter stormen.

Den största hälsofaran i nuläget är risken att drunkna, främst genom att människor fastnar i fordon på vattenfyllda vägar.

Men människor kan även bli sjuka bara genom att vada i vattnet. Vattnet kan bland annat innehålla giftiga kemikalier som har spolats ut från garage och förråd.

Det finns även risk för att bakterier som salmonella och E.coli sprids med vattnet. Människor råds att duscha och tvätta händerna noga efter kontakt med vatten från översvämningarna.

Sjukdomar som kommer från myggor är inte ett lika omedelbart hot eftersom vattnet spolar bort platser där myggorna kan föröka sig. Men i ett senare skede måste det följas upp om myggburna sjukdomar sprids, säger Peter Hotez, expert på tropiska sjukdomar vid Baylor College of Medicine.

FAKTA

De värsta orkanerna i USA:s historia

Följande oväder med efterföljande översvämningar har krävt många liv och orsakat stor ödeläggelse i USA:

1. Galvestonorkanen i Texas, i september 1900. Mellan 8 000 och 12 000 människor miste livet och skadorna uppskattades vara värda närmare 30 miljoner dollar.

2. Orkanen i södra Florida, i september 1928. Minst 2 500 drunknade i jätteöversvämningarna och över 1 700 bostäder förstördes.

3. Orkanen Katrina i Louisiana, i augusti 2005. Mer än 1 800 människor omkom. Bland annat översvämmades nära 80 procent av staden New Orleans. Skador till ett värde av 100 miljarder dollar, motsvarande 800 miljarder kronor, orsakades, enligt katastrofmyndigheten Fema.

4. Labour Dayorkanen i Florida, i september 1935. 408 människor dog i oväder och översvämningar, de flesta krigsveteraner från första världskriget som jobbade på ett byggprojekt på ögruppen Florida Keys.

5. Miamiorkanen i Florida, i september 1926. 372 människor uppskattas ha dött i stormen som orsakade skador för ett värde av 105 miljoner dollar. I de översvämningar som följde drunknade cirka 150 personer.

6. Superstormen Sandy i New Jersey och New York, i oktober 2012. 72 människor miste livet och 650 000 bostäder förstördes eller skadades. Skadornas värde uppskattades till 65 miljarder dollar.

7. Orkanen Andrew i Florida och Louisiana, i augusti 1992: Ett 40-tal människor miste livet och 127 000 bostäder förstördes. Skadorna uppskattades vara värda 26 miljarder dollar.

Källa: USA Today med flera

TT

ARTIKELN HANDLAR OM