FN: Maduro vill sprida skräck i befolkningen

UTRIKES

Venezuela. Omfattande och systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter i Venezuela tyder på att regeringen vill sprida skräck i befolkningen, i syfte att sätta stopp för protesterna.

Det är slutsatsen i en ny FN-rapport, som kräver att omvärlden reagerar.

I rapporten från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter varnas för att situationen i landet riskerar att förvärras ytterligare i takt med att president Nicolás Maduros regering fortsätter att brutalt slå ner på demonstrationer.

"Det allmänna och systematiska användandet av övervåld under demonstrationer och godtyckligt fängslande av demonstranter och personer som uppfattas som politiska motståndare pekar på att det inte handlar om enskilda tjänstemäns övertramp", säger FN:s människorättskommissionär Zeid Ra'ad al-Hussein.

Han noterar i rapporten att allvarliga rättsövergrepp har dokumenterats av FN:s utredare, i vissa fall handlar det om ren tortyr. Det finns exempel på användande av elchocker, svår misshandel, kvävning, hot om sexuellt våld och dödshot.

Zeid Ra'ad al-Hussein uppmanar FN:s människorättsråd (UNHRC) att "överväga att vidta åtgärder för att förhindra att situationen för de mänskliga rättigheterna förvärras ytterligare" i Venezuela, som har en plats i rådet.

FAKTA

FN-rapporten om Venezuela

Rapporten från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter bygger på 135 intervjuer, utförda mellan 6 juni och 31 juli, med bland andra offer och deras anhöriga, vittnen, frivilligorganisationer, journalister, jurister och läkare.

I rapporten anklagas regeringen för att systematiskt använda sig av övervåld för att sätta skräck i befolkningen och få slut på protesterna.

Rätten att demonstrera har systematiskt kränkts. Över 5 000 människor har gripits sedan 1 april. I slutet av juli satt fortfarande över 1 000 personer gripna, enligt FN.

I rapporten sägs också att upprepade attacker mot journalister och medier verkar ha som syfte att hindra dem från att bevaka demonstrationerna.

Månader av upplopp och protester i Venezuela har lett till att minst 125 människor mist livet. Enligt rapporten är säkerhetsstyrkorna och olika regeringstrogna grupper ansvariga för minst 73 demonstranters död.

Källa: AFP

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM