Fristäder i Texas får respit

UTRIKES

USA. Fristäderna i Texas där papperslösa invandrare kan röra sig fritt blir kvar, åtminstone för tillfället. En federal domare har blockerat en ny skärpt lag, ämnad att ge myndigheterna större befogenheter i jakten på papperslösa.

Enligt den federala domaren Orlando Garcia skulle lagen troligen aldrig klara av en konstitutionell granskning. Det finns en risk att den skulle minska förtroendet för samhället och öka risken för brott och våld, samtidigt som de ekonomiska konsekvenserna skulle bli enorma, vilket i slutänden drabbar delstaten Texas, resonerar Garcia.

Lagen som har hyllats av Trump-administrationen skulle ha trätt i kraft på fredag. Den hade gett polisen befogenheter att stoppa invandrare i rutinkontroller, och hotade lokala polischefer med fängelse om dessa inte samarbetar med myndigheter.

De så kallade fristäderna i USA har hittills valt att samarbeta mindre med federala myndigheter, och den lokala polisen har struntat i att begära id-handlingar från personer. Lagen röstades igenom i Texas trots protester från städer som Houston, Dallas, San Antonio och Austin, med en stor spansktalande befolkning. Företag har protesterat av rädsla för arbetskraftsbrist om tusentals spansktalande plötsligt skickas tillbaka.

Polisen, som kämpar hårt med efterdyningarna av stormen Harvey, har också kritiserat lagen hårt.

– Vi behövde en respit. Det här ger oss en respit, säger polischefen Art Acevedo.

TT-AP

ARTIKELN HANDLAR OM