Här hjälper svenska hundar dansk polis

UTRIKES

Ubåtsfallet. Två svenska likhundar har fått jobb på danskt vatten - i sökandet efter journalisten Kim Walls kvarlevor.

– De är överlägsna all teknik när det gäller att hitta något som ligger under vattenytan, säger kriminalsökhundförare Per Lindqvist till TT.

Likhundarna kördes runt i båtar redan i tisdags, dagen därpå blev det ett nytt arbetspass i Kögebukten. Och deras insats fortsätter.

– Vi ligger inte ute hela tiden, utan är också inne så att hundarna får rasta av sig och dricka. Men också så att vi får rasta och dricka och äta. Men kriminalsökhundarna orkar flera dagar i sträck om de får lite vila emellan, säger insatschefen Per Lindqvist vid polisen i region Syd.

Hundarna hör normalt hemma i polisregionerna Mitt och Stockholm.

– De är utbildade till att bara markera doften av avliden människa, mänskligt blod och mänsklig sperma.

Många inblandade

Torson som hittades vid Amagers sydvästkust den 21 augusti och blod från ubåten har matchats med dna från Kim Walls tandborste och hårborste. Men sökandet efter fler kvarlevor har fortsatt med en stor insats - dykare, fartyg, flygplan, hemvärnet och försvaret har varit inblandade utan att några fler kvarlevor hittats.

Med specialtränade likhundar från Sverige får nu alltså den danska polisen extra hjälp i sökandet till sjöss.

– Vi är här och biträder dansk polis med vattensökande kriminalsökhundar eftersom danskarna inte själva har några sådana, säger Per Lindqvist.

Specifika platser

Snart har den danska polisens utredning av ubåtsfallet pågått i tre veckor och förra veckan hölls förhör där Peter Madsen delgavs misstanke för mord eller dråp samt brott mot griftefrid. Kim Wall var ombord för att göra ett reportage om mannen som nu sitter häktad för att ha orsakat hennes död. Men den misstänkte nekar och hävdar att Kim Wall dog i en olycka ombord.

Sökpådraget i Öresund fortsätter - likhundar syns i spetsen av båtarna och ombord finns även hundförare.

– Vi söker på specifika platser i ett mycket stort område, säger Per Lindqvist.

– Kriminalsökhundar är det absolut bästa redskapet att använda.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM