Irak återtar ännu ett IS-fäste

UTRIKES

Irak. Iraks premiärminister Haider al-Abadi har utropat seger över extremistgruppen IS i staden Tal Afar. Staden, som ligger i nordligaste Irak, var ett av Islamiska statens sista fästen i landet.

Det tog irakiska styrkor, med stöd av den USA-ledda koalitionen mot IS, tolv dagar att inta staden som ligger sju mil väster om Mosul. Den har hållits av extremiströrelsen sedan juni 2014. Staden hade då 200 000 invånare. Det är oklart hur många som finns kvar.

"Tal Afar har befriats", skriver al-Abadi i ett uttalande.

"Vi säger till de stridande i IS: Var ni än är kommer vi att hitta er. Ni har inga andra val än att ge upp eller dö", fortsätter han.

Tal Afars fall innebär att IS nu mister kontrollen över en viktig försörjningsled mellan sitt territorium i Irak och grannlandet Syrien. Terrorgruppen kontrollerar i Irak nu bara staden Hawija och några områden i ökenprovinsen Anbar längs gränsen mot Syrien.

Nästa mål för den irakiska armén är att inta Hawija, som ligger 30 mil norr om Bagdad. Det bedöms bli mer komplicerat, beroende på stadens geografiska läge i den oljerika Kirkukprovinsen som är föremål för tvister mellan regeringen i Bagdad och det självstyrande kurdiska området i norr.

Tidigare har irakiska styrkor med amerikanskt flygunderstöd kastat ut IS ur miljonstaden Mosul, en operation som tog nio månader.

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM