Oppositionsledare gripen för landsförräderi

UTRIKES

Kambodja. Den kambodjanske oppositionsledaren Kem Sokha har gripits och den allt mer hårdföra regimen anklagar honom för landsförräderi.

Den gripnes dotter Monovithya Kem är också aktiv i oppositionspartiet CNRP och skriver på Twitter:

"Kem Sokha och alla livvakter är bortförda av 100-200 poliser utan husrannsakan efter att de gjort en räd mot hans hus. Vi vet inte vart de har fört honom".

Den regeringstrogna nyhetssajten Fresh News har en bild av Kem Sokha där han förs iväg i handbojor.

Sajten har tidigare sagt sig ha en video där Kem Sokha påstås planera att störta premiärminister Hun Sen med USA:s stöd. Nu skriver regeringen i ett uttalande att en video och andra bevis tyder på en hemlig "konspiration mellan Kem Sokha, andra och utlänningar för att skada kungariket Kambodja" samt att detta är "landsförräderi".

Hun Sen har suttit vid makten i drygt 30 år, och Amnesty har larmat om ökade repressalier mot medier, människorättsaktivister och oppositionen.

Spänningarna har ökat efter lokalvalen i juni och inför det nationella valet nästa år där oppositionen väntas kunna utmana Hun Sen på allvar.

I slutet av förra året dömdes den tidigare oppositionsledaren Sam Rainsy till fängelse för bland annat förtal, och Kem Sokha tog över. Rainsy bor för tillfället i exil i Frankrike.

FAKTA

Kambodja

Kambodja har närmare 16 miljoner invånare och ligger mellan Thailand, Laos och Vietnam.

Landet är en monarki där kungen är statschef, men med nedtonad makt. Enligt konstitutionen beskrivs landet som en liberal demokrati.

Kambodjas två kammare, nationalförsamlingen vars 123 ledamöter väljs i allmänna val var femte år, och senaten vars 61 som väljs av kommunfullmäktigeledamöter. Största partiet bildar regering.

Lokalval hålls också var femte val, åren innan de nationella valen.

Kambodjas starke man, premiärminister Hun Sen, har lett landet sedan 1985.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM