Många svar saknas i ubåtsutredning

UTRIKES

Ubåtsfallet. Att sia om utgången i fallet med Kim Wall är svårt - men att utredarna kan slå fast en dödsorsak är centralt.

I flera tidigare fall med svårt sargade kroppar har domen stannat vid enbart brott mot griftefriden.

– Det är många svar som måste till för att nå hela vägen fram till att det är ställt utom rimligt tvivel att hon är mördad, säger rättsexpert Ingela Hessius.

Drygt tre veckor har gått sedan journalisten Kim Wall lämnade Köpenhamn i uppfinnaren Peter Madsens ubåt. Hon kom aldrig tillbaka.

När hennes torso hittades för två veckor sedan kunde polisen både konstatera att kroppen stympats med avsikt och försetts med metall för att inte flyta upp. Madsen har hävdat att hon dog i en olycka ombord, varefter han dumpade henne i havet.

Men när häktningstiden löper ut på tisdag vill åklagarna att Madsen ska omhäktas misstänkt för mord alternativt dråp och brott mot griftefriden.

Han har mycket att förklara, anser kriminolog Jerzy Sarnecki.

– Varför styckar man en kropp och ljuger om det och vidtar en förfärlig massa åtgärder för att dölja det? Det finns en hel del indicier på att han agerat med någon form av ont uppsåt, säger Jerzy Sarnecki.

Fler delar viktigt

Men för att kunna fälla en person för mord måste domstolen vara övertygad om att det inte finns någon annan förklaring till dödsfallet.

– Det juridiska uttrycket "ställt utom rimligt tvivel" innebär i praktiken att det ska vara uteslutet att det har gått till på något annat sätt än åklagaren påstår. Och där är de inte ännu - vad vi vet, säger Ingela Hessius, brottmålsadvokat med mångårig erfarenhet som både åklagare och försvarare.

För utredarna är det nu mycket viktigt att hitta fler delar av kroppen, framför allt den övre delen, säger hon.

– Man måste inte alltid fastställa exakt vad som hänt, men man måste komma därhän att hon är mördad, och att det inte är fråga om en olyckshändelse. Hamnar man inte där, då är det brott mot griftefriden, eller möjligen grovt vållande till annans död, säger Ingela Hessius.

Det finns flera exempel på tidigare fall med svårt sargade kroppar där dödsorsaken inte kunnat fastställas och rätten enbart pekat ut ansvar för brott mot griftefrid. Mest känt är kanske fallet med Catrine da Costa, som hittades styckad i Stockholm 1984.

Ett annat uppmärksammat fall gäller den 32-åriga kvinna som försvann i Falun 2009. Hennes sambo åtalades för mord, men åklagaren lyckades inte styrka var och hur kvinnan dog och han dömdes bara för brott mot griftefriden.

En mängd misstag

Peter Madsen har upprepade gånger ljugit och gett olika versioner av vad som hände på båten. Det påverkar hans trovärdighet.

– Men det räcker inte för att fälla honom för brott, utan det måste finnas annan stödbevisning, säger Ingela Hessius.

Jerzy Sarnecki framhåller att det också finns en möjlighet att Madsen själv levererar de pusselbitar som saknas.

– Det finns all anledning att misstänka att han agerat väldigt mycket ad hoc, det var något som hände som han inte planerat. Han har begått en mängd olika misstag som han kommer att konfronteras med. Det skulle inte förvåna mig om det så småningom kommer något slags erkännande, säger han.

FAKTA

Detta har hänt i ubåtsfallet

Kim Wall, en svensk journalist bosatt i Danmark, skulle göra ett reportage om den danske uppfinnaren Peter Madsen ombord på hans ubåt.

Ubåten lämnade Köpenhamn vid 19-tiden torsdagen den 10 augusti.

Under natten mot fredagen, den 11 augusti, slår Walls partner larm om att ubåten inte har återvänt.

Tidigt på fredagsförmiddagen syns ubåten vid Kögebukten. Vid klockan 11 sjunker plötsligt ubåten.

Madsen hävdar först att han släppte av Kim Wall kvällen före.

Den tekniska undersökningen visar sedan att han sänkt ubåten med flit.

Den 21 augusti hittas en kvinnotorso i vattnet vid Amagers sydkust. Två dagar senare bekräftar polisen att det är Kim Wall som hittats död.

Enligt polisen har kroppen stympats med avsikt.

Madsen har sagt att han "begravde" Kim Wall till sjöss sedan hon dött i en olycka ombord på ubåten.

Förra veckan delgavs Peter Madsen misstanke om mord eller dråp samt brott mot griftefrid. Ny häktningsförhandling är planerad till tisdag.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM