Prins Henrik lider av demens

UTRIKES

Danmark. Prins Henrik av Danmark lider av demens, meddelar det danska kungahuset. Hovet vädjar om att prinsen ska få ro - och Danmarks statsminister hoppas att kungafamiljens rätt till privatliv respekteras.

"Det är med innerlig sorg som Hennes Majestät Drottningen har bett hovmarskalken meddela: Efter en längre tids utredning och senast en rad undersökningar under sensommaren har ett specialistteam vid Rigshospitalet nu kommit fram till att Hans Kungliga Höghet Prins Henrik lider av demens", skriver hovet i ett pressmeddelande.

Till följd av sin diagnos kommer Prins Henrik att dra ned ytterligare på sina aktiviteter, enligt hovet.

Prinsen, som är gift med Danmarks drottning Margrethe, har på senare tid skapat uppmärksamhet genom flera kuriösa uttalanden, bland annat att han inte vill bli begravd sida vid sida med sin hustru. Att prinsen lider av demens ändrar inte beslutet om begravningen, uppger hovets kommunikationschef Lene Balleby till danska TV2. Hon förklarar att prinsens beslut inte är nytt och att det är viktigt att hålla isär sakerna.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen hoppas att allmänheten respekterar kungafamiljens rätt till privatliv.

"Alla ska ha rätt att bli äldre i lugn och ro, även om man tillhör kungafamiljen", säger Rasmussen i ett längre uttalande, enligt Ritzau.

TT-Ritzau

ARTIKELN HANDLAR OM