Efter Trumps besked - Mexiko välkomnar unga

UTRIKES

USA. USA:s president Donald Trumps beslut att avsluta migrantprogrammet Daca väcker hård kritik från flera håll.

Själv ger han kongressen ett halvår på sig att komma överens. Samtidigt välkomnar Mexiko återvändare - om de kan bra engelska.

Företagsledare, fackföreningar, religiösa grupper, oppositionspolitiker och många inom Trumps egna parti Republikanerna har gått ut och kritiserat beslutet att riva upp skyddet för människor som illegalt kom till USA när de var under 16 år.

Beslutet innebär en mycket oviss framtid för närmare 800 000 unga.

Så kallade "dreamers" - många latinamerikaner, nu i tjugoårsåldern - blir illegala invandrare och riskerar att utvisas inom mellan sex månader och två år.

– Det här är det enda hemlandet jag känner till, säger Ivan Ceja, en 26-årig student som innefattas av Daca och kom till USA som spädbarn.

– Min framtid är här. Jag kommer inte att lämna utan att kämpa.

Samtidigt aviserar Mexiko att det finns möjligheter för de berörda längre söderut. Landet utbildningsdepartement uppmuntrar nu nämligen "dreamers" av mexikanskt ursprung att söka arbete som lärare i engelska vid landets lärarhögskolor. Mexiko har nyligen omformulerat sina utbildningsmål rörande det engelska språket, men anser att det saknas tillräcklig kompetens i lärarkåren.

Trump sade efter beslutet om Daca att han "bryr sig mycket om de människor vi talar om, och känner en stor kärlek till dem". Han uppmanade kongressen att lagstifta om en omfattande invandringsreform.

FAKTA

Bakgrund: USA:s papperslösa

Uppskattningsvis 11,3 miljoner papperslösa, troligen många fler, lever i USA. De flesta kommer från Mexiko, El Salvador, Honduras och Guatemala. Många har dåligt betalda arbeten inom jordbruk och service och många uppges ha flytt från gäng- och knarkrelaterat våld.

Programmet Daca (Deferred Action for Childhood Arrivals) skapades genom en presidentorder av Barack Obama 2012. Papperslösa som kom till USA som barn kan via Daca få skydd från deportering och arbetstillstånd under en tvåårsperiod i taget. Programmet har hittills godkänt drygt 787 000 unga, men 1,9 miljoner migranter beräknas kunna ansöka.

Invandring och nationell säkerhet var profilfrågor för Donald Trump i valrörelsen. Han lovade bland annat att bygga en gränsmur mot Mexiko, utvisa kriminella papperslösa och riva upp Daca.

Expresident Barack Obama lovade upprepade gånger att införa ett nytt invandringssystem, men lyckades aldrig få ett lagförslag genom den polariserade kongressen. En allmän uppfattning är att en sådan lag bör innehålla både stärkning av USA:s gränser och en väg till medborgarskap för åtminstone vissa grupper av papperslösa.

Källor: Opinionsinstitutet Pew, USA Today

TT-AP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM