Pompa i Pyongyang efter kärnvapentest

UTRIKES

Nordkorea. Invånarna i Nordkoreas huvudstad Pyongyang har gått man ur huse för att fira forskarna bakom landets sjätte kärnvapentest, det hittills kraftigaste.

Människor kantade gatorna i Pyongyang på onsdagskvällen och vinkade till bussar som transporterade vetenskapsmännen till Kim Il Sung-torget i stadens centrala delar. Där fortsatte firandet med fyrverkerier som sköts upp över tiotusentals civila och militärer som samlats för evenemanget.

"Vi bjuder den största ära åt kamrat Kim Jong-Un, den högste ledaren, som har åstadkommit den största bedriften i det koreanska folkets historia", stod att läsa på ett av plakaten.

"Ingen kan stoppa oss på vägen mot framtiden", löd ett annat.

Talare vid tillställningen lovade att den nordkoreanska militären "kommer att göra processen kort med de gangsterlika USA-imperialisterna genom de mest skoningslösa och kraftfulla förebyggande attackerna om de och de andra horderna av förrädare utlöser ett krig".

Kärnvapentestet har lett till starkt fördömande globalt. USA, Sydkorea, Japan och andra länder med stort inflytande i FN:s säkerhetsråd vill se hårdare sanktioner mot Nordkorea. Även EU förbereder en skärpning av sanktionerna.

I juli genomförde Nordkorea sin första framgångsrika provuppskjutning av en interkontinental ballistisk robot, med kapacitet att nå stora delar av USA:s fastland.

FAKTA

Kärnvapentestet

Efter mystiska jordskalv i Nordkorea tidigt i söndags morse svensk tid sade en nordkoreansk nyhetssändning att provsprängningar genomförts med "total framgång".

Enligt nyhetssändningen handlade det om en kompakt bomb som ska kunna få plats i en interkontinental robot - underförstått: kan nå USA.

Bedömningarna av kraften i laddningen har varierat, men enligt Sydkorea hade den en styrka på 50 kiloton. Det skulle i så fall göra den fem gånger kraftfullare än det senaste testet i september förra året och mer än tre gånger starkare än Hiroshimabomben under andra världskriget.

Även om det anses klart att det var en atombomb är steget långt från en "enkel" sådan, en fissionsbomb, till en mer avancerad termonukleär laddning, en vätebomb.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM