Danmark hoppas på norrsken

UTRIKES

Rymden. Två kraftiga solutbrott ger danskarna chansen att få uppleva norrsken natten till fredagen, rapporterar Videnskab.dk.

Ett av utbrotten på solytan var det kraftigast på över tio år. De inträffade på onsdagsförmiddagen och sände i väg en våg av elektriskt laddade partiklar som väntas nå jordens magnetfält på fredag.

Enligt amerikanska rymdstyrelsen Nasa kan norrsken förekomma i stora delar av världen.

I Danmark, där fenomenet är sällsynt, växer förväntningarna.

– Om vädret är klart finns det en god chans att kunna se norrsken i hela Danmark, säger lektor Christoffer Karoff vid Århus universitet till Videnskap.dk.

Fast meteorologerna dämpar förhoppningarna något och meddelar att bäst förutsättning för dansk norrskensskådning kommer att finnas i landets sydvästra del.

FAKTA

Solutbrott

Solutbrott, eller solar flares, är urladdningar eller väldiga explosioner av plasma på solen. De förstärker den så kallade solvinden, ett flöde av partikelstrålning och magnetfältslingor, inklusive ultraviolett och röntgenstrålning, som strålar ut från solen.

När flödet är extra kraftigt och träffar jorden talar man om solstorm. Sådana kan skada satelliter samt slå ut elnät, radiokommunikation och tele- och datatrafik.

TT-Ritzau

ARTIKELN HANDLAR OM