Åbodådet: Misstänkt ville bli martyr

UTRIKES

Finland. Den misstänkte för knivdåden i Åbo hade två alternativa mål för attacken och valde inte ut kvinnor som specifika mål, enligt finländska Centralkriminalpolisen. 22-åringen ska ha velat dö martyrdöden.

Offren för de två alternativa attackerna skulle mestadels ha varit män, vilket visar att offren valdes ut slumpmässigt, säger Centralkriminalpolisens chef Robin Lardot. Den ena av de alternativa attackerna ska ha varit planerad till samma dag.

– Förundersökningen har framskridit effektivt. Polisen har en exakt uppfattning om händelseförloppet före och under attacken, säger Lardot.

Enligt polisen hade Abderrahman Bouanane, 22, för avsikt att fortsätta attacken tills polisen eventuellt dödade honom. Innan attacken lade han ut ett muntligt videomanifest på en snabbmeddelandetjänst.

– Just nu ser det ut som om den misstänkte, som tagit del av IS propaganda, försökte dö en martyrdöd. Det är förmodligen orsaken till att inga organisationer har tagit på sig attacken, för att den misstänkte överlevde, säger Lardot.

Bouanane radikaliserades först efter det tips som polisen fick in om honom i januari, kanske så sent som några veckor före attacken.

Utredningen beräknas ta månader, delvis för att största delen av materialet är på arabiska.

Bouanane, som sköts av polisen i benet vid attacken, har förts över från sjukhuset där han vårdats till ett fängelse, rapporterar Yle. Han misstänks för två mord och åtta mordförsök i terrorsyfte.

Två kvinnor höggs ihjäl och ytterligare åtta personer skadades i attacken på Salutorget i centrala Åbo den 18 augusti.

FAKTA

Åbodådet

Klockan 16.02 lokal tid fredag den 18 augusti larmas polisen till Salutorget i centrala Åbo sedan en man attackerat människor med kniv. Det första offret, en kvinna som delar ut broschyrer, får flera hugg och avlider på platsen.

Knivmannen lämnar platsen men återvänder och attackerar stockholmaren Hassan Zubier, som försöker hjälpa den svårt skadade kvinnan. Zubier får flera hugg i ryggen och på händerna. Ännu en man rusar till undsättning, men knivmannen hugger honom i halsen, innan han attackerar en kvinna med barnvagn på andra sidan torget. Han hugger sedan en äldre kvinna och försöker skada en 70-årig man som kommer till undsättning.

Mannen fortsätter vidare på en gata där han hugger ytterligare en eller två personer. På ett närliggande torg attackerar han ännu en kvinna. Klockan 16.05 stoppar polisen mannen genom att skjuta honom i benet.

Två personer dör och åtta skadas i attacken, som misstänks ha riktats mot kvinnor.

Källa: Helsingin Sanomat

TT-FNB

ARTIKELN HANDLAR OM