Många döda i förödande jordbävning i Mexiko

UTRIKES

Mexiko. Minst 58 människor har omkommit i södra Mexiko efter den kraftiga jordbävningen utanför landets kust.

Skalvet beskrivs som det kraftigaste på ett sekel, och tvingade människor att fly skakande byggnader och utlöste tsunamivarningar.

Mindre än ett dygn efter den förödande jordbävningen i Mexiko rapporterar landets katastrofmyndighet minst 58 människor mist livet till följd av skalvet.

Enligt myndigheten har 45 omkommit i delstaten Oaxaca, 10 i Chiapas och 3 i Tabasco.

En av de döda i Tabasco var ett spädbarn som avled på ett sjukhus när respiratorn slutade fungera på grund av att strömmen gått, skriver AP.

Jordbävningen med magnituden 8,1 inträffade 23:49 lokal tid och kändes så långt bort som i huvudstaden Mexiko City, där byggnader skakade och många sprang ut på gatorna i panik.

"Allt skakade"

21-åriga utbytesstudenten Poppy Paulus-Nicolas från Nederländerna befann sig i sin lägenhet i området Cuauhtémoc när skalvet inträffade.

– Det kändes som om gravitationen hade upphört, som om jag hade en utomkroppslig upplevelse. Jag kunde inte förstå om det verkligen hände på riktigt. Jag tror inte att jag någonsin har varit så rädd i mitt liv, säger hon till TT.

Om mexikanska myndigheter har rätt i sin bedömning av magnituden, 8,2, är skalvet det kraftigaste i landet på ett sekel. Amerikanska USGS anger dock siffran 8,1 - samma magnitud som den förödande jordbävningen 1985 då över 10 000 människor omkom i Mexico City.

Skolor i elva delstater höll under dagen stängt för inspektion av eventuella skador.

Tsunami

Elvira Acevedo bor med sin familj i Puerto Escondido vid den mexikanska kusten.

– Jordbävningen var väldigt stark. Allt skakade. Vi vaknade och jag bara tog min dotter och sprang ut ur huset. Vi är så rädda, säger hon till TT.

Hon berättar om hur vattnet började dra sig undan från stranden efter skalvet, och att familjen började förbereda sig för en eventuell tsunami.

– Vi har börjat samla ihop saker i huset som kan behövas för att hjälpa till.

Amerikanska meteorologiska myndigheten, NWS, varslade om risken för att upp till tre meter höga tsunamivågor kunde nå Mexiko. Men de vågor som registrerats, bland annat vid kusten utanför staden Salina Cruz, var mindre.

Storm på gång

Mexiko City var redan pinat av översvämningar efter kraftiga regn, dagarna före jordbävningen. Samtidigt förbereder sig landet på orkanen Katia, som är på ingång.

– Det har varit några svettiga dagar. Bottenvåningen på vårt hus var fylld med en decimeter vatten. Nu har vi byggt upp med sandsäckar och lite annat inför lördag, då stormen kommer, berättar 23-åriga Fredrik Lamell, utbytesstudent i Mexiko City, för TT.

Jordbävningen hade enligt USGS sitt epicentrum 87 km kilometer sydväst om staden Pijijiapan, på 70 kilometers djup.

Svenska ambassaden i Mexiko uppmanar svenska medborgare att följa lokala myndigheters anvisningar och kontakta anhöriga.

FAKTA

Kraftigaste skalven

1960: Valdivia-Puerto Montt, Chile. Magnitud 9,5. 1 655 döda.

1964: Prince Williams Sound, Alaska. Magnitud 9,2. 125 döda.

2004: Sumatra, Indonesien. Magnitud 9,1. 228 000 döda.

1952: Kamtjatka, Ryska federationen. Magnitud 9,0. Dödstal oklart.

2011: Tohoku, Japan. Magnitud 9,0. 28 000 döda.

1868: Arica, Chile. Magnitud 9,0. 25 000 döda.

1700: Kaskadbergen, USA och Kanada. Magnitud cirka 9,0. Dödstal oklart.

Källa: ne.se

TT

ARTIKELN HANDLAR OM