Floridabor planerar för stormnatten

UTRIKES

USA. De spikar för fönster, bunkrar vatten samt planerar för i vilket fönsterlöst rum barnen ska sova under ovädersnatten. Snart dånar orkanen Irma in över Florida.

– Stämningen är spänd och folk är oroliga. Ingen vet vad som väntar, berättar svenska Carin Nagy, till vardags kampanjchef på en organisation som arbetar med cancerforskning.

Nagy, som är född i Halmstad, bor med sin amerikanska man och deras 13-åriga tvillingar i Orlando i centrala Florida. Hit har många evakuerats från delstatens kustområden. Skolorna håller stängt och fungerar som boenden för dem som flytt ovädret.

Under trappan

Själv har Carin Nagy tagit in de utemöbler och krukor som finns runt familjens villa samt handlat mat, batterier och vatten.

– Vi har förberett oss så gott vi kan. Här i Orlando är vi inte beordrade att evakuera och det kändes rätt att stanna kvar, berättar hon.

I Orlando är också risken för översvämningar mindre än nära kusten. Invånarna lägger därför krut på att förbereda sig för Irmas starka vindar - att spika för fönster, säkra träd och lägga sandsäckar vid glasdörrar.

– Under stormen får vi nog vara i klädkammaren på andra våningen, eller i tvättstugan på bottenvåningen. Det är fönsterlösa rum, säger Carin Nagy.

Amerikanska frilansjournalisten Allison Slater Tate, som bor i en tvåvåningsvilla en halvtimme bort, har sin stormnattsplan för de fyra barnen och två hundarna klar.

– Vi har ett litet rum under trappan, det enda som inte har något fönster. Barnen får sova där på madrasser med ficklampor och leksaker. Själva är vi uppe och håller koll på dem och på fönstren och träden omkring, säger hon.

Slater Tate berättar att varor som mjölk, toalettpapper och bröd tagit slut i omgångar i hennes område de senaste dagarna. Oron bland grannar och inresta är stor, säger hon.

– Just nu vill jag bara att det här ska vara över. Och jag hoppas att vi inte blir strömlösa i tio dagar som vi blev efter Charlie 2004.

Täcker fönster

Närmare kusten, i den lilla staden Rock Ledge, är Glenn Dacey, som till vardags säljer säkerhetsutrustning, i färd med att sätta upp fönsterluckor på familjens hus. De starkaste orkanskydden hamnar på andra våningen, på bottenvåningen nöjer han sig med plywood.

– I vårt bostadsområde har en 20-30 procent täckt sina fönster. Jag är förvånad över att det inte är fler, men jag tror också att många har lämnat sina hus, berättar han när TT når honom på telefon.

Två floder och 15 kilometer separerar Dacey och hans hustru från Atlantkusten, där alla boende har beordrats att evakuera sina hem. Liksom de flesta Floridabor har paret ingen källare i sitt hus, men väl en garderob utan fönster att ta skydd i om det krävs. De har köpt extra bränsle till generatorn men planerar att försöka sova under ovädret.

– Våra tre barn pluggar på annan ort. Men vår äldsta son läser meteorologi, så han vill egentligen komma hem och studera orkanen, skrattar Dacey.

– Man måste respektera stormen, men jag känner mig trygg. Myndigheterna har koll, det finns evakueringsplaner och beredskap.

Blåsigt och blött

Inte heller egenföretagaren Greg Wythe, som bor på ön Key West ett frisbeekast från USA:s sydligaste punkt, är rädd - varken för orkaner eller översvämningar.

– New Orleans och Houston är riktiga bassänger, Key West ligger högre. Här kan vattnet rinna av på några timmar. Ingen kommer att stå på sitt tak och vinka på helikoptrar, säger han med hänvisning till tidigare orkankatastrofer.

Wythe har till skillnad från många av sina grannar valt att gå emot guvernör Scott Walkers evakueringsorder och stanna i sitt lilla tvårumshus nära havet.

– De säger alltid att nästa orkan är den värsta. Jag har bott här i 20 år och varit med om flera och man vänjer sig. Det är blåsigt och blött men det brukar bli bra.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM