Firande Nordkorea lovar fortsatt upprustning

UTRIKES

USA/Nordkorea. Medan nordkoreanerna i dag firar årsdagen av statens grundande planerar dess ledarskap för fortsatt nukleär upprustning.

Försvarsindustrin måste producera massförstörelsevapen i större kvantiteter, slår Rodong Sinmun fast i en ledarartikel.

Det statliga propagandaorganet lovar samtidigt att USA kommer att fortsätta att få ta emot "gåvopaket i olika former och storlekar", vilket syftar på de upprepade robotuppskjutningar och provsprängningar som Nordkorea genomfört i trots mot allt tuffare FN-sanktioner.

I Pyongyang pågick samtidigt firandet av den 69:e årsdagen av Nordkoreas grundande.

– Vårt land kommer att stärkas som en suverän kärnvapenmakt och vi kommer att få en fantastisk framtid, säger Pak Kum-Hyang, en av besökarna vid huvudstadens monument över framlidna ledare.

Sydkorea är på sin vakt efter spekulationer om att grannen i norr kan komma att göra en ny provskjutning för att markera årsdagen. Men på eftermiddagen, lokal tid, fanns inga tecken på detta.

USA har lämnat in en formell begäran till FN om att säkerhetsrådet ska rösta om skärpta sanktioner mot Nordkorea på måndag, trots motstånd från Kina och Ryssland.

Enligt ett resolutionsutkast vill USA införa ett oljeembargo mot Nordkorea samt frysa diktatorn Kim Jong-Uns tillgångar, samt stoppa nordkoreansk textilexport och förbjuda anlitande av nordkoreansk arbetskraft utomlands.

TT-AFP-AP

ARTIKELN HANDLAR OM