Irma fyra gånger så stark som Gudrun

UTRIKES

Sverige. Tropiska oväder är tack och lov inte möjliga i Sverige. Men ibland är det nyttigt att applicera naturkatastrofer här för att omfattningen ska stå klar.

En Irma-orkan skulle påverka hela landet, jämna trähus och skogar med marken och orsaka jordskred och översvämningar.

Orkanen Irma skulle orsaka kraftiga skador på två tredjedelar av Sveriges yta. Det berättar meteorologen Martin Hedberg. Irma, som just nu drar fram i Karibien, har ett molnband som täcker ungefär 120 mil.

– Om Irma låg över Sverige så skulle landet väl sticka ut litegrann i kanterna, norra Norrbotten skulle sticka ut, säger Martin Hedberg, meteorolog på kapitalförvaltaren Entropics.

Det är blåsigt under hela molntäcket, men de riktigt starka vindarna finns i centrum i närheten av ögat och den bredden är ungefär 5 mil.

– Ögat är fem mil brett och det området blir det totalförstörelse i, så om stormen drar över Sverige så blir det som ett band som är fem mil brett som totalförstörs. Där inne har vindstyrkan varit 300 km/h (omkring 83 meter per sekund) så det är helt vansinnigt.

Martin Hedberg förklarar att husen i Sverige skulle jämnas med marken. Det är bara källare under mark som skulle stå kvar. Betongkonstruktioner kan stå kvar men det flyger omkring tunga saker, som bilar, så de skulle skadas av det.

Två tredjedels yta

Utöver de kraftigaste vindarna i ögat är det orkanvindar i ett band som är 20 mil brett. I princip all skog skulle lägga sig i det bandet också och åtminstone hälften av alla fastigheter i området skulle skadas eller totalförstöras.

Martin Hedberg tar upp förstörelsen efter stormen Gudrun som drabbade Sydsverige år 2005 som referens.

– Gudrun levererade vindbyar var uppåt 35-40 meter per sekund, men det var byar, nu pratar vi om ihållande vind som är mer än dubbelt så kraftfull. Vindens kraft är i kvadrat så om du dubblar vinden så får du fyra gånger så mycket kraft, säger Martin Hedberg och fortsätter:

– Gudrun drabbade Götaland, men Irma-området är så mycket större. Det skulle kunna drabba Skåne, Götaland, Svealand och södra Norrland samtidigt. Det skulle drabba två tredjedelar av Sveriges yta.

Västkusten översvämmas

Förutom de hårda vindarna så orsakar vattnet stora skador. Dels regnmassor som kan luckra upp jorden och orsaka jordskred. Men också vattnet som ovädret pressar upp.

– Vattennivån stiger med 3 till 5 meter, de stora städerna längs västkusten skulle bli översvämmade. I Stockholm skulle vattnet tränga ned i tunnelbanan. Vatten gör stor förstörelse, det tränger in i elsystem och avloppssystem och själva grundförutsättningarna för fastigheter ruckas, säger Martin Hedberg.

När kommer skyfall under åskväder i Sverige på sommaren kan det komma 50 millimeter under 1-2 timmar och det skapar trafikkaos för vägar blir översvämmade och dagvattensystemet klarar inte det vattenmängden, enligt Martin Hedberg. Under Irma väntas 250 millimeter regn under kort tid. Det är vad som brukar falla under ett kvarttal.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM