Rohingyarebeller i Burma utlyser vapenvila

UTRIKES

Burma. Rohingyarebeller meddelar att de inleder en månadslång vapenvila för att tillåta hjälp nå den utsatta minoritetsgruppen i nordvästra Burma. Det sker efter flera veckors våldsvåg som skapat en humanitär kris.

Totalt har nu omkring 290 000 personer ur den muslimska minoritetsgruppen rohingya tagit sig över gränsen till grannlandet Bangladesh under de senaste två veckornas våldsvåg i delstaten Rakhine, enligt FN.

Rebellgruppen Arsa (Arakan Rohingya Salvation Army) säger att de lägger ner sina vapen i en månad, med start på söndagen, för att tillåta hjälporganisationer att nå fram till de utsatta som finns kvar. Även militären uppmanas lägga ner sina vapen.

Det är oklart vilken effekt uttalandet får. Gruppen verkar inte ha kunnat göra något större motstånd mot militärens offensiv, som inleddes sedan gerillagrupper attackerat polisposteringar och militärbaser. Människorättsorganisationer anklagar regeringsstyrkorna för oproportionerliga svar på attackerna, och för att medvetet driva bort rohingyer.

Gruppen rohingya har länge utsatts för diskriminering och är nekade medborgarskap i Burma, där buddhister är i majoritet. Den burmesiska regeringen betraktar dem som illegala invandrare från Bangladesh, trots att många bott i Burma i generationer.

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM