Monsterorkanen byter kurs - fler måste fly

UTRIKES

USA. Efter att ha skapat förödelse på en rad mindre karibiska öar och Kuba drar orkanen Irma mot USA

Bara timmar innan ovädret väntades slå till mot Florida med full kraft spås Irma ta en västligare kurs än tidigare beräknat och ytterligare tiotusentals uppmanas sätta sig i säkerhet.

Irma väntas dra in över Key-öarna i södra Florida på söndagsmorgonen lokal tid och sedan fortsätta upp med tyngdpunkt på delstatens västkust. Tremiljonerstaden Tampa hamnar rakt i skottlinjen, medan Miami har chans att slippa lindrigare undan än väntat. Vågor på uppemot fyra meter kan drabba hela västkusten.

Efter de nya prognoserna uppmanas ytterligare 700 000 människor sätta sig i säkerhet. Därmed är det 6,3 miljoner som omfattas av evakueringsorder, mer än en fjärdedel av Floridas befolkning.

– Ni måste ge er av, inte i kväll, inte om en timme utan just nu, säger guvernör Rick Scott vid en presskonferens, där han kallar Irma för "den mest katastrofala storm som har drabbat delstaten".

Sent besked

Beskedet tog många invånare på Florida västkust på sängen.

– I fem dagar har vi fått höra att det kommer att hända på ostkusten, och sedan, 24 timmar innan det slår till, får vi veta att det kommer upp längs västkusten. Som vanligt med vädergubbarna. Jag vet inte varför de får betalt, säger Jeff Beerbohm, företagare i St Petersburg, till nyhetsbyrån AP.

En av dem som lämnade Miami-området redan i torsdag är Robert Andrew, tidigare anställd vid amerikanska ambassaden i Sverige. Han och hustrun tog bilen till Orlando, en resa som tog sju timmar, dubbelt så lång tid som normalt. På TT:s fråga om han känner sig säker på hotellet i Orlando svarar han:

– Jag hoppas det, men orkaner är oberäkneliga. De kan byta kurs med kort varsel. Man vet aldrig var det slår till. Orkanen kan framkalla tornados när den drar in över inlandet, i synnerhet här runt Orlando.

Redan under lördagen gjorde Irmas ytterområden sig kännbara i södra Florida och enligt guvernör Rick Scott har 25 000 hushåll redan blivit av med sin elektricitet.

Även delstaten Georgias kust är under orkanvarning och runt 540 000 personer har beordrats att lämna sina hem, enligt AP. I delstaten South Carolina omfattas åtta öar längs kusten av evakueringsorder, bland annat ön Hilton Head med 40 000 invånare.

Stora skador på Kuba

Efter att ha dragit in som en kategori 5-orkan över Kuba natten till lördagen, med vindhastigheter på över 70 meter per sekund, har Irma försvagats något och nedgraderades av USA:s orkancenter NHC till kategori 3. NHC varskor samtidigt om att Irma förväntas stärkas igen när orkanen sveper över öppet vatten på vägen mot Florida.

Från Kuba rapporteras omfattande skador men hittills inga dödsfall. Guvernören i provinsen n Camagüey i centrala Kuba Isabel Gonzalez talar i statlig tv om "omfattande förödelse" utan att gå in på detaljer. Stora delar av centrala och östra Kuba är strömlösa, enligt tv-rapporterna.

Över en miljon människor hade satt sig i säkerhet inför orkanens ankomst, antingen i statliga katastrofcenter eller hos grannar eller släktingar.

Ny orkan närmar sig

De senaste dagarna har Irma skapat enorm förstörelse när orkanen dragit förbi mindre öar i Karibien, såsom Saint-Martin, Barbuda och Anguilla. Det rapporteras om över 20 döda.

På Barbuda, en av de två öar som utgör önationen Antigua och Barbuda, är förstörelsen efter Irma så omfattande att myndigheterna hade beordrat hela befolkningen på 1 800 invånare att lämna ön inför nästa orkan. José, rapporterar AFP.

En lättnad för de drabbade öarna är att kategori 4-orkanen José valde en annan bana och rör sig bort åt nordost, vilket gjort att orkanvarningarna för ögruppen har tonats ner.

FAKTA

Orkaner

Orkansäsongen i Atlanten inleds i juni och varar till slutet av november.

Irma är inte det enda ovädret som pågår där just nu. Ute till havs, öster om Irma, rasar stormen José och närmare Mexiko snurrar Katia. Båda uppgraderades under onsdagen till orkaner.

I snitt producerar en orkansäsong elva tropiska stormar längs USA:s kust, i Karibiska havet och Mexikanska golfen. De flesta blir kvar till sjöss, men några blir orkaner.

Orkaner graderas enligt Saffir-Simpson-skalan från 1 till 5.

När vindhastigheten överstiger 33 meter i sekunden råder orkanläge. En orkan av kategori 5 har en vindhastighet på minst 70 meter i sekunden.

Kategori 5 innebär katastrofal skaderisk, även välbyggda hem får sannolikt tak och väggar förstörda. Större delen av de drabbade områdena blir obeboeliga i veckor eller månader efter orkanen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM