Försvagad Irma lämnar Miami under vatten

UTRIKES

USA. Monsterorkanen Irma har tappat kraft på sin bana över sydligaste Florida, men kommer fortfarande att vara "livsfarlig", varnar orkancentret NHC. Delar av Miami står under vatten och omkring två miljoner hushåll och företag är utan ström.

Orkanen Irma har nedgraderats till kategori 2 meddelar det amerikanska orkancentret NHC. Men Irma kommer att fortsätta vara en orkan med kraft att skapa livshotande översvämningar medan hon drar vidare längs Floridas västkust.

Orkanens öga befinner sig strax norr om staden Naples med medelvindar på knappt 50 meter i sekunden, rapporterar Reuters.

"Livshotande översvämningar"

Orkancentret NHC varnar för 4,5 meter höga vågor längs västkusten där städer som Fort Myers, Saint Petersburg och Tampa ligger längs Irmas beräknade väg.

Tampas borgmästare har utlyst utegångsförbud i staden, med start klockan 18 lokal tid (midnatt svensk tid) Tidigare utfärdade borgmästaren I Miami-Dade county, där storstaden Miami ingår, utegångsförbud mellan klockan 19-07 lokal tid (01-13 svensk tid), rapporterar Miami Herald.

I storstaden Miami har gator förvandlats till floder med skummande vågtoppar och träd ligger som tändstickor över gatorna, enligt CNN. Minst två byggkranar har kollapsat och omkringflygande föremål som kokosnötter har förvandlats till livsfarliga projektiler.

Myndigheterna har uppmanat 6,4 miljoner invånare, runt en tredjedel av befolkningen, i Florida att lämna sina hem inför orkanen, men långt ifrån alla har hörsammat uppmaningen.

Orkanfönstren höll

Från Fort Lauderdale rapporteras om en enorm tornado, och flera tornado-varningar har utlysts på ostkusten.

Svenska Irene Schyberger hör till dem som valde att rida ut orkanen i Fort Lauderdale. När det blåste som värst tog hon skydd i badrummet i en lånad lägenhet på andra våningen, tillsammans med sina katter.

"Flygande föremål träffade mitt fönster med full kraft. Orkanglaset höll. Irma väsnas ordentligt. Lite tufft", skriver hon till TT.

Senare, när det värsta blåst över inspekterade hon sin egen lägenhet på 27:e våningen och kunde konstatera att fönstren höll.

Maria Sjöholm valde att lämna sin lägenhet i Fort Lauderdale efter evakueringsordern i torsdags kväll, och har sökt skydd hos en väninna tre kilometer in i landet.

– Blåsten är riktigt elak just nu, det kommer i omgångar. Vi har tagit in alla möbler inomhus, och bunkrat vatten, mat och bensin.

– Tidigast i morgon kväll räknar jag med att få komma hem, men jag vet inte hur det kommer att se ut där, säger hon till TT på söndagskvällen.

Tre dödsfall hittills

Tre dödsfall med koppling till orkanen har rapporterats hittills. En polischef på väg hem från ett evakueringscenter och ytterligare en person avled sedan deras bilar frontalkrockat öster om Sarasota. En man dog tidigare sedan han kört in i ett träd med sin bil i den hårda blåsten på en av Keyöarna.

– Jag tror inte någon levande i den här delstaten har upplevt något liknande det här, säger guvernören Rick Scott i Florida, på plats i delstatens katastrofcenter.

President Donald Trump tänker resa till Florida "mycket snart", säger han till journalister när han återvänder till Vita huset efter möten med katastrofansvariga, enligt AFP.

Han har förklarat Florida som katastrofområde, en åtgärd som öppnar för användning av federala hjälpinsatser, enligt Vita huset.

FAKTA

Vindhastighet räknad i effekter

Innan de moderna mätsystemen uppfanns bedömde man vindhastighet utifrån effekterna på hav och land. Länge användes Beauforts skala, som antogs av engelska flottan 1838, som internationell standard för att slå fast vindens verkningar på havet.

Senare översattes den till effekter på land.

Skalan är graderad från 0 till 12, där 1 motsvarar svag vind och 12 orkan.

Vindhastigheten vid 2 Beaufort (0,3-1,5 meter per sekund) beskrivs som tillräcklig för att få en vindflöjel att visa vindens riktning.

Redan vid 7 Beaufort börjar hela träd svaja, och vid grad 8 bryts kvistar av från träden.

Beskrivningen av 10 Beaufort lyder: "Träd ryckas upp med roten, betydande skador på hus." Då klassas ovädret fortfarande bara som storm, med en vindhastighet på mellan 24,5 och 28,4 meter per sekund.

För 12 Beaufort, motsvarande 33 meter per sekund eller mer, lyder beskrivning kort och gott: "Ödeläggelse."

Orkanen Irma har under sin framfört genom Karibien haft en maxhastighet på över 80 meter per sekund.

Källa: SMHI, Royal meteorological society

TT

ARTIKELN HANDLAR OM