USA minns insjuknade efter terrordåden

UTRIKES

USA. För exakt 16 år sedan samlades människor på en strand på Long Island för att bevittna hur tvillingtornen vid World Trade Center på Manhattan rasade.

Nu finns på stranden den senaste minnesplatsen som hedrar även dem som senare dog av sjukdomar kopplade till terrordåden den 11 september.

Dessa minnesplatser är få, men växer i antal.

Sammantaget dödades nära 3 000 människor i attackerna. Vid monumentet över de döda i staden Hempstead på Long Island finns också ett separat minnesmärke med namnet på 582 poliser, brandmän, byggarbetare och volontärer som hjälpte till att röja i förödelsen efter dåden, och som senare dog av olika sjukdomar kopplade till dåden. De andades in giftig aska och rök vid platsen för World Trade Center.

"Känna lättnad"

Och det finns plats att lägga till ytterligare namn.

– Jag tycker att det Hempstead gör inte är någonting annat än hedervärt, säger John Feal som länge varit en förespåkare för dem som hjälpte till i arbetet efter terrordåden.

– Människor som förlorade en älskad person till följd av sjukdom lider precis lika mycket som andra som förlorade någon på den dagen. Förhoppningsvis kommer detta att få dem att känna en liten lättnad.

I Hempstead invigs monumentet på måndagen, på årsdagen av terrordåden.

– Jag tycker att varje person som var där den där dagen var en hjälte, säger Robert Gies, som var 13 år när hans pappa, vid räddningstjänsten i New York City, omkom när ett av tornen rasade.

"Hjältar som dog"

– Oavsett om de omkom den 11 september eller fyra år senare är varje person en hjälte. De människor som arbetade där jobbade i efterdyningarna i de farliga förhållandena, det berör mig. De skyndade dit för att rädda och hitta min pappa. De hittade honom så att han kunde begravas. Det är enormt viktigt.

Det finns stora svårigheter att koppla samman dödliga sjukdomar, som cancer, med attackerna. Omkring 30 000 människor har ansökt om statlig ersättning från en fond för människor med sjukdomar som de misstänker vara kopplade till dåden.

FAKTA

Kapade fyra plan

Morgonen den 11 september 2001 kapades fyra plan av 19 terrorister med kopplingar till terrornätverket al-Qaida. Två av planen flögs med avsikt in i tvillingtornen vid World Trade Center i New York, som rasade. Det tredje kraschade in i försvarshögkvarteret Pentagon och det fjärde störtade på en åker i Pennsylvania.

Upp till 18 000 personer fanns på plats vid World Trade Center när planen träffade tornen och de flesta hann alltså evakueras.

Sammantaget dödades 2 977 människor i attackerna.

Tusentals frivilliga hjälpte efter attackerna till att rädda och ta hand om andra offren samt att städa upp efter förödelsen. Vid en ceremoni 30 maj 2002 plockade man upp den sista biten stål efter World Trade Center.

Källa: 9/11 Memorial

TT-AP

ARTIKELN HANDLAR OM