Irma tappar kraft över Florida

UTRIKES

USA. Monsterorkanen Irma har tappat kraft på sin bana över sydvästra Florida, men är fortfarande "livsfarlig", varnar orkancentret NHC.

Människor uppmanas att hålla sig inne.

Orkanen har nedgraderats till kategori 2, med vindhastigheter på drygt 43 meter per sekund, enligt Reuters. Enligt NHC skapar ovädret skadliga vindar över hela delstaten. Tre stora byggkranar har rasat, den senaste i Fort Lauderdale, enligt AP, utan att människor skadats.

NHC har varnat för höga vågor längs västkusten där städer som Fort Myers, Saint Petersburg och Tampa ligger längs Irmas väg.

Under Irmas framfart steg vattennivåerna i staden Naples i sydvästra Florida med 2,1 meter på bara 90 minuter, enligt NHC.

Miljoner utan ström

Delar av storstaden Miami står under vatten. I delstaten är nära fyra miljoner hushåll och företag utan ström, enligt Reuters.

– Jag tror inte någon levande i den här delstaten har upplevt något som liknar det här, säger Floridas guvernör Rick Scott.

Myndigheterna uppmanar invånarna att fortsätta att hålla sig inne.

– Bara för att det ser ut som att det klarnar upp betyder inte det att det är säkert att ge sig ut på vägarna, säger Mike Hernandez, talesperson för Miami, enligt AP, efter rapporter om att människor lämnat evakueringscenter.

Internationella flygplatsen i Miami har fått betydande vattenskador, rapporterar CNN. Flygplatsen hålls stängd under måndagen och räknar med att komma i gång med begränsad trafik under tisdagen. Även de internationella flygplatserna i Orlando och Tampa är stängda.

Katastrofområde i Florida

President Donald Trump har förklarat Florida som katastrofområde, en åtgärd som öppnar för användning av federala hjälpinsatser, enligt Vita huset.

Tre personer rapporteras döda i Florida Keys.

De senaste dagarna har Irma skapat enorm förstörelse när orkanen dragit fram över mindre öar i Karibien, såsom Saint Martin, Barbuda och Anguilla. Åtminstone 30 personer har enligt de senaste siffrorna omkommit, rapporterar AFP.

Öarna Saint Martin och Saint Barts har nära 80 000 invånare och de flesta har fått sina hem förstörda.

– Finns det fortfarande liv här? frågar sig 23-åriga Michelene Jean-Charles, som bor på Saint Martin, som delas mellan Frankrike och Nederländerna.

70 procent av infrastrukturen på den nederländska sidan, också känd som Sint Maarten, har förstörts, enligt myndigheterna. Nederländernas kung Willem-Alexander anlände under söndagen till ön Curaçao tillsammans med landets inrikesminister Ronald Plasterk för att överblicka räddningsarbetet.

Macron till Karibien

Frankrikes president Emmanuel Macron kommer att anlända till Saint Martin på tisdagen för att träffa Irmas offer och möta lokala myndigheter, enligt AFP.

På Brittiska Jungfruöarna efterlyser myndigheterna långvarigt brittiskt stöd efter Irmas framfart.

– Vi är ett motståndskraftigt folk men det här har skakat oss i grunden, säger territoriets ledare Orlando Smith enligt AFP och beskriver den "kritiska situation" som öarna, med 28 000 invånare, befinner sig i efter monsterstormen.

Brittisk militär finns i området och har levererat bland annat medicinsk utrustning och vaccin.

I USA säger president Trump att han tänker resa till Florida "mycket snart".

Irma beräknas nå norra Florida och sydvästra Georgia på måndag eftermiddag, lokal tid, enligt NHC. Enligt prognosen kommer ovädret graderas ned till en tropisk storm.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM