Omstridd brexitlag röstades igenom

UTRIKES

Storbritannien. Det brittiska parlamentet har röstat om den lag som reglerar hur utträdet ur EU ska gå till, efter en åtta timmar lång debatt.

Oppositionspartiet Labour ville blockera lagen, men det röstade parlamentet röstat nej till.

Labours förslag skulle ha stoppat lagen från att gå vidare till nästa steg i den parlamentariska processen, vilket fått den konservativa regeringen att varna för kaos om utträdeslagen inte skulle godkännas.

– En röst mot det här lagförslaget är en röst för ett kaotiskt utträde från Europeiska unionen, sade brexitminister David Davis under dagen.

Parlamentet röstade därefter ja till utträdeslagen med röstsiffrorna 326-290. Den kan nu tas vidare till nästa steg.

Premiärminister Theresa May säger att omröstningen betyder att "vi nu kan gå vidare med förhandlingarna på stadig grund".

Parlamentet godkänner också regeringens tidsplan för debatten om vilka lagar som ska ta över efter brexit.

Regeringens förslag till utträdeslag - European Union (Withdrawal) Bill - innebär att den lag som 1972 anslöt Storbritannien till EU upphör att gälla vid dagen för utträdet. Samtidigt överför den också runt 12 000 EU-lagar till brittisk lag, för att garantera att det inte uppstår några luckor i lagstiftningen.

Men många av EU-lagarna kräver justeringar, som enligt förslaget ska kunna göras av regeringen, utan att ändringarna i sin helhet behöver godkännas av parlamentet.

Oppositionen hävdar att den skulle ge regeringen maktbefogenheter som liknar medeltida monarkers.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM