Yrkar på livstid för medlem av nazistcell

UTRIKES

Tyskland. Tyska åklagare yrkar på livstids fängelse för Beate Zschäpe, den enda överlevande medlemmen av den nazistcell som misstänks för sammanlagt tio mord mellan 2000-2007.

Beate Zschäpe nekar till anklagelserna och beskriver sig själv som en passiv åskådare. Men enligt åklagarsidan var hon inblandad i samtliga mord, samt 15 bankrån och två bombdåd, skriver nyhetsbyrån AFP.

Polisen arbetade länge utifrån teorin att de så kallade dönermorde - kebabmorden - var en del av uppgörelser i den turkiska undre världen. Samtliga offer utom ett hade invandrarbakgrund och många drev mindre affärsrörelser. Alla sköts i huvudet på nära håll, och med samma vapen.

Först efter att de två andra medlemmarna av nazistcellen begått självmord i en husbil efter ett misslyckat bankrån 2011 uppdagades sanningen - mer än tio år efter det första mordet. Polisen hittade bland annat en dvd-film där gruppen erkände att den låg bakom morden.

Rättsväsendet har fått hård kritik för sin hantering av fallet, som anses ha präglats av misstag och rasistiska fördomar. En rapport konstaterade 2013 även att underrättelsetjänsten förhindrat utredningen för att skydda deras betalda informanter inom nazistvärlden, skriver Deutsche Welle.

Rättegången mot Zschäpe började för fyra år sedan och dom väntas inte falla förrän senare i höst.

FAKTA

Underjordisk nazistliga

Terroristcellen NSU (Nationalsozialistischer Untergrund) bestod av Beate Zschäpe, Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt från Jena i östra Tyskland.

2011 hittades Mundlos och Böhnhardt döda i Eisenach, spårade till en husbil efter ett misslyckat bankrån. Zschäpe överlämnade sig till polis kort efteråt och ställdes inför rätta 2013.

Polisen hittade en dvd-film där gruppen erkände att den låg bakom nio mord mellan 2000 och 2006 - dessutom återfanns mordvapnet. Ligan har också tagit på sig mordet på en 22-årig polis 2007.

De flesta av offren var småföretagare med invandrarbakgrund. Sex var turkiska medborgare, två var tyskar med turkisk bakgrund, en var grekisk medborgare.

Morden begicks i Nürnberg, Hamburg, München, Rostock, Dortmund, Kassel och Heilbronn. Dessutom sade sig NSU ligga bakom ett bombdåd 2004 i Köln då 24 människor, de flesta med turkisk bakgrund, skadades.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM