Nya uppgifter om FN-övergrepp i CAR

UTRIKES

Centralafrikanska republiken. Misstänkta FN-övergrepp i Centralafrikanska republiken (CAR) utreds inte ordentligt. I en majoritet av fallen förhörs inte ens offret, enligt dokument.

Den svenske diplomaten Anders Kompass får återigen rätt i sin oro när han slog larm.

FN säger i ett uttalande att de undersöker anklagelser om att utredningar av sexuella övergrepp av FN-anställda inte utreds korrekt, eller inte alls.

Insatsen från den 10 000 man stora FN-styrkan (Minusca) i CAR har överskuggats av anklagelser om sexbrott. Detta sedan 2014 då den svenske diplomaten, och då chef på FN:s kommission för mänskliga rättigheter, Anders Kompass slagit larm om att soldater gjort sig skyldiga till övergrepp mot barn.

Organisationen Code Blue, som verkar för att ställa FN-trupper till svars, säger sig ha tagit del av 14 FN-rapporter om övergrepp. I tio av fallen hanterades utredningen av FN-personal, utan inblandning av utredare från de anklagade soldaternas hemländer, och i åtta av fallen hade offren inte ens hörts, enligt organisationen.

Det här visar att FN filtrerar rapporter och slänger dem innan ärendet når rätt myndigheter och de länder soldaterna kommer ifrån, säger juristen Sharanya Kanikkannan vid Code Blue.

Kompass har tidigare uttryckt oro för att anklagade franska soldater i CAR ser ut att slippa åtal. Sedan han riktade sin kritik mot FN har flera olika utredningar gett honom stöd.

TT-AP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM