Kampanjen i Katalonien är i gång

UTRIKES

Spanien. Nu har valkampanjen inför folkomröstningen om Kataloniens självständighet från Spanien dragit i gång.

Och tonen är trotsig mot Spaniens premiärminister som hotar att stoppa folkomröstningen.

– Herr Mariano Rajoy, vi kommer att rösta den 1 oktober, sade Marta Pascal från det katalanska självständighetspartiet PDeCat.

Kampanjen inleddes i en tjurfäktningsarena i hamnstaden Tarragona söder om Barcelona. Omkring 8 000-9 000 personer var på plats, enligt tidningen Diari de Tarragona.

Där var även Kataloniens regeringschef Carles Puigdemont och ledande representanter för de partier som vill lämna Spanien. In i det sista fanns det en oro för att evenemanget inte skulle bli av. Spaniens regering, som har höjt tonen den senaste tiden, ser folkomröstningen som olaglig och har förklarat att den ska stoppas.

Puigdemont och andra ledare marscherade in till rop om att "Vi ska rösta" och "Vi är inte rädda".

Folkomröstningen ska hållas den 1 oktober. Väljarna får svara på om de vill att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik. Om ja-sidan vinner har den styrande koalitionen lovat att utropa självständighet inom de närmaste dagarna.

Partier som är motståndare till utträdet har förklarat att de inte ska delta i kampanjen och har bett sina anhängare att bojkotta folkomröstningen.

FAKTA

Bakgrund: Kataloniens självständighet

I folkomröstningen den 1 oktober får väljarna ta ställning till frågan "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?".

Den styrande koalitionen avser att utropa självständighet inom 48 timmar om resultatet blir ett ja, oavsett nivån på valdeltagandet.

Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till, om det blir ja i folkomröstningen.

Motiv för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt starka Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM