Temer kallar anklagelser "absurda"

UTRIKES

Brasilien. Brasiliens riksåklagare Rodrigo Janot har formellt anklagat president Michel Temer för två fall av korruption.

Presidenten själv avfärdar anklagelserna som "absurda".

Ett av fallen rör övergrepp i rättssak och det andra medlemskap i en kriminell organisation.

Temer anklagar i ett uttalande Rodrigo Janot för "fortsatt oansvarigt beteende för att täcka över sina egna misstag".

Rodrigo Janots mandat löper bara till och med denna vecka - sedan tas posten över av Raquel Dodge, som utsetts av Temer själv.

Också ytterligare sex andra politiska tungviktare ingår i den nya anklagelsen. President Temer antas dock ha tillräckligt stöd i kongressen för att slippa ställas till svars inför domstol. Det krävs två tredjedels majoritet för att sparka honom från ämbetet.

I juli lade riksåklagaren formellt fram anklagelser om att köttföretaget JBS mutat presidenten. Underhuset i Brasiliens parlament röstade då för att inte stänga av presidenten, men misstankarna kvarstår.

Omkring en tredjedel av Michel Temers regering och hans närmaste vänner utreds redan för korruption och mutor kopplade till företag som JBS. Flera ministrar har tvingats avgå.

Michel Temer har bara varit president i ett år, efter det att företrädaren Dilma Rousseff avsattes i en riksrättsprocess.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM