Ny samtalsrunda om Venezuela

UTRIKES

Venezuela. Flera länder ska delta i försöken att medla i Venezuelas politiska kris i samtal senare i september, säger Dominikanska republikens president Danilo Medina Sánchez.

Ett tvådagarsmöte i Dominikanska republiken, med presidenten som värd, har hållits men det är oklart om det har skett direkta samtal mellan Venezuelas regering och opposition. Samtalsförsöken blev kända sent i tisdags.

– Vi har kommit en bit för att definiera agendan för Venezuelas stora problem, och kommit överens om en övervakande kommission med "vänliga länder", säger Danilo Medina Sánchez.

Mexiko, Chile, Bolivia och Nicaragua kommer att delta i processen, de förstnämnda starka kritiker till Venezuelas president och de andra två hans allierade. Fler länder ska tillkännages senare.

Nästa samtalsrunda hålls den 27 september i Dominikanska republikens huvudstad Santo Domingo.

Venezuelas president Nicolás Maduros utsände representant Jorge Rodríguez är nöjd efter dagarna i Dominikanska republiken.

– En fredsdialog har påbörjats så att Venezuela kan lösa sina angelägenheter bland venezuelaner, säger han.

"De ekonomiska, sociala och humanitära problemen blir allt allvarligare. Om vi inte tar hand om dem, kommer det inte att bli någon dialog", varnar en av oppositionsledarna, Julio Borges, på Twitter enligt AFP.

FAKTA

Krisen i Venezuela

Venezuela befinner sig både i en politisk och djup ekonomisk kris, med brist på livsmedel och mediciner.

Venezuelas president Nicolás Maduro genomförde i juli ett omstritt val till en konstituerande församling. Valprocessen ansågs riggad och ledde till våldsamma protester. Över 100 människor har mist livet. Oppositionen bojkottade valet och fortsätter att betrakta det vanliga parlamentet - som till skillnad från den nyvalda församlingen valts direkt av folket - som det enda rättmätiga.

Den politiska krisen ligger till stor del bakom att Venezuela befinner sig i en djup recession, som nu är inne på det fjärde året.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM