Stämningen allt sämre i Spanien

UTRIKES

Spanien. För varje dag försämras stämningen mellan separatisterna i Katalonien och centralmaktens institutioner i Madrid. Nu skärper regeringen kontrollen av hur samhällsservice finansieras i Katalonien.

– De här åtgärderna ska garantera att inte en enda euro går till att finansiera olagliga handlingar, sade budgetminister Cristóbal Montoro enligt Reuters efter fredagens möte i regeringen, som upprepar att den utlysta folkomröstningen den 1 oktober om katalansk självständighet strider mot Spaniens konstitution.

Katalonien är en av landets 17 regioner som betalar in skatter till centralregeringen som i sin tur omfördelar medel till regionerna för socialförsäkring, polis, räddningstjänst med mera. De självständighetsivrande krafterna anser att skattesystemet förfördelar Katalonien.

I stället för återbetalning till Katalonien ämnar nu regeringen i Madrid ta över betalningarna för en rad samhällstjänster inklusive löner för offentliganställda. Den ökade kontrollen gäller så länge den "exceptionella" situationen fortgår, enligt Cristóbal Montoro.

Annars förbereds folkomröstningen oförtrutet. På torsdagen drog separatisterna i gång sin valkampanj, i vilken de partier som är emot folkomröstningen inte deltar.

En talesperson i Madrid säger att regeringen inte kan utesluta "extraordinära åtgärder" för att stoppa folkomröstningen, skriver Reuters. Det ultimata ingripandet vore att dra in Kataloniens autonomi via en paragraf i konstitutionen som aldrig förr åberopats.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM